Eveniment

Cotele obligatorii de imigranţi au fost aprobate

Cotele obligatorii de imigranţi au fost aprobate

Autor: Iulian Anghel, Mihai Draghici

23.09.2015, 00:03 605

România, Cehia, Slovacia şi Ungaria, dar nu şi Polonia au votat aseară în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Intern, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. Miniştrii de interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de aseară, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, ceea ce obligă România să primească peste 6.300 de imigranţi, potrivit calculului comisiei. Ţările care s-au opus sistemului nu au avut minoritatea de blocaj pentru a împiedica luarea unei decizii.

Pe de altă parte, între Serbia şi Croaţia a izbucnit o polemică ascuţită legată de imigranţi, în contextul în care autorităţile de la Zagreb au închis frontiera croato - sârbă pe motiv că nu mai pot face faţă afluxului masiv de refugiaţi ce se scurg de pe teritoriul sârb. Serbia promite răzbunare şi acuză că are pierderi economice însemnate.

Premierul Croaţiei Zoran Milanovici a cerut Serbiei să-i îndemne imigranţii ce merg spre Germania să tranziteze România şi Ungaria şi să nu-i mai trimită spre Croaţia, de unde ei trebuie să treacă apoi în Slovenia şi Austria (având în vedere că Ungaria mai are puţin şi va bloca complet graniţa ungaro - croată cu un nou gard de sârmă ghimpată).

Guvernul de la Zagreb a acuzat Serbia şi Ungaria că au ajuns la o înţelegere pentru a trimite imigranţii în Croaţia.

„Asistăm la o acţiune concertată de trimitere a imigranţilor spre Croaţia“, a declarat ministrul croat de interne, Ranko Ostojici, în vreme ce premierul Zoran Milanovici s-a adresat responsabililor sârbi: „Trimiteţi o parte din imigranţi prin Ungaria şi România“.

Din punctul de vedere al sârbilor, ceea ce face Croaţia blocând graniţa comună este o „jignire“, dar o jignire cu costuri financiare având în vedere că transportul, inclusiv de mărfuri din Serbia spre Occident, este şi el blocalt.

Ieri o coloană de camioane, pe o distanţă de 15 kilometri de partea sârbă a frontierei, s-a format din cauza acestei măsuri a croaţilor.

Premierul sârb Aleksandar Vucici a anunţat că Serbia va reacţiona la decizia Croaţiei de a închide graniţa pentru camioanele sârbe dacă Uniunea Europeană nu găseşte o soluţie, dar nu luase aseară nicio măsură concretă.

De fapt, la graniţe se practică acum următorul joc. Grecii îi iau pe imigranţii veniţi pe mare şi îi transportă la graniţa cu Macedonia. Macedonia îi transportă la graniţa cu Serbia, Serbia la graniţa cu Croaţia, care, la rându-i, îi trimite în Slovenia sau la graniţa cu Ungaria, care şi ea îi urcă în autobuze şi-i trimite spre Austria. Aşa ceva nu se mai poate, susţin ţările de destinaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO