Eveniment

Cota unica a marit mai putin salariile pentru ca multe au fost negociate net

14.04.2005, 20:14 15

Salariile au crescut mai putin decat se astepta ca urmare a introducerii cotei unice pentru ca o mare parte a acestora au fost negociate in suma neta sau in valuta, afirma Comisia Nationala de Prognoza.

Astfel, in cazul salariilor negociate net, de scaderea impozitului pe venit au beneficiat in primul rand angajatorii, care au redus suma bruta a salariilor si implicit cheltuielile de asigurari sociale, iar in cazul salariilor negociate in valuta si-a spus cuvantul scaderea euro.

Cresterea salariului mediu net din economia romaneasca in primele doua luni ale anului a fost de 14,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, sub estimarile CNP, care previziona o crestere de 17,3%.

"Ponderea castigului salarial net in cel brut, ca urmare a aplicarii cotei unice de impozitare, a fost in crestere cu aproximativ 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 76,5%", a declarat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.

Cresterea anuala a salariului real va fi, conform reprezentantilor institutiei, de 7,8% pana in 2008.

In evolutia castigurilor salariale se remarca doua tendinte contrare: cresterea pronuntata a castigului salarial brut in sectorul bugetar, de peste 20% in toate segmentele acestui sector (explicabila prin faptul ca angajatii de la stat au salariile stabilite brut), pe de o parte, si cresterea moderata a salariilor in sectorul privat, de cealalta parte, sustine raportul CNP.

Cresterea produsului intern brut prognozata de reprezentantii institutiei pentru 2005 este de 6%, ritmul mediu de crestere al PIB pana in 2008 urmand sa fie de 6,2%..

Cresterea PIB in 2004 a fost de 8,3%, bazata mai ales pe consumul de bunuri industriale si de larg consum. "Cererea de bunuri este dinamica, aceasta dezvoltare a consumului realizandu-se cu un deficit extern ridicat, dar sustenabil", a mai precizat presedintele CNP.

Deficitul de cont curent este ridicat, dar investitiile straine acopera aproximativ 70% din valoarea acestuia, fapt ce demonstreaza sustenabilitatea sa, conform lui Ghizdeanu.

Ponderea consumului final in PIB va scadea treptat in anii urmatori, in favoarea formarii brute de capital, ceea ce inseamna o crestere graduala a investitiilor din economie. Raportat la 2004, formarea bruta de capital fix se va majora cu peste 57% pana in 2008, media anuala de crestere fiind de circa 12%, mai arata raportul CNP.

Exporturile Romaniei au cunoscut o crestere de 16,5% fata de nivelul din primele doua luni ale anului trecut, ajungand la 3,16 miliarde de euro." Surplusul valoric al exporturilor, de 446,5 milioane de euro, a fost determinat in proportie de 70% de cresterea volumului marfurilor exportate si 30% de influentele favorabile ale preturilor externe", sustine raportul CNP.

Importurile totale de bunuri, de 3,73 miliarde de euro, au devansat exporturile in primele doua luni ale anului. Importurile au inregistrat o crestere de 19,6% fata de perioada similara a anului trecut. "Cu toate acestea, se estimeaza ca importurile de bunuri vor inregistra cresteri sub cele ale exporturilor, cu o rata medie anuala de 13,7%", a relatat Ghizdeanu.

Reprezentantii institutiei estimeaza ca rata inflatiei se va reduce treptat, ajungand la 3% in 2008. Comisia prevede o usoara depreciere nominala a euro fata de leu in urmatorii patru ani, astfel incat cursul mediu leu/euro ar urma sa fie de 37.500 in 2005, 37.500 in 2006, 37.000 in 2007 si 36.000 in 2008. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO