Eveniment

Corupţie la nivel tot mai înalt: Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pus sub învinuire de DNA Oradea. Cine urmează?

Corupţie la nivel tot mai înalt: Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pus sub învinuire de DNA Oradea

Autor: Mediafax

09.02.2011, 13:21 223

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean,audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului deinfluenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori,fiind acuzat de luare de mită, transmite Mediafax.

Toate firele duc la Blaga: eli-a numit pe şefii de la frontiră şi vamă. Cine sunt şefii vămilorşi frontierelor

Radu Traian Mărginean, însoţit de doi avocaţi, a stat aproapezece minute la sediul sediul DNA - Serviciul Teritorial Oradea,unde fusese citat.

Ulterior, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a părăsit sediulDNA Oradea protejându-şi faţa cu o geantă diplomat, pentru a nu fifotografiat de ziarişti, şi a fugit printre maşinile parcate.

Potrivit unor surse judiciare, Mărgineanu a fost pus subînvinuire în dosarul traficului de influenţă de la Vama Halmeu.

Aceleaşi surse judiciare au declarat pentru corespondentul căşeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost pus sub învinuirepentru luare de mită.

Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu,fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazultraficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef NicoletaDobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru aobţine funcţia, au fost reţinuţi.

Este Blaga ţinta scandalului?

Vasile Blaga pare să fie ţinta scandalului, Traian Băsescudeclarând chiar ieri la televiziunea naţională că speră ca anchetasă scoată la lumină pe oamenii cu conexiuni politice.

Întrebat dacă anchetele de la vămi vor fi extinse şi asupra unoroameni cu conexiuni politice care influenţează numirea şefilor devămi, şeful statului a spus că-şi doreşte acest lucru şi a cerutliderilor de sindicat să spună adevărul.

"Dacă ar avea minim de decenţă, ar trebui să spună ce ştiu.Sigur, unii dintre ei se pare că erau implicaţi. Se pare! Eu nu facafirmaţii certe, pentru că nu le ştiu, dar, dacă sunt cinstiţi,trebuie să spună ce ştiu. (...) A ne limita strict la ofiţerii depoliţie de frontieră şi vameşii ridicaţi e puţin. Ştim toţi, dinauzite, că e destul de scump un post de vameş, că e destul deimportant pentru un poliţist de frontieră să fie pe o frontierăbună... Baza de la care a plecat CSAT este o informaţie legată deaverea acestor oameni. Este vorba de vile ridicate după doi ani deserviciu în vamă, de terenuri uriaşe achizionate în locuri foartescumpe, iar din salariul de bugetar pe care ministrul francez alintegrării europene îi plângea... noi ştiam despre ce e vorba", amai spus preşedintele Băsescu.

El a mai spus că ministrul francez care vorbea recent despresituaţia vămilor "habar nu avea despre ce era vorba", ci, la fel caşi şeful statului român, doar presupunea.

"Deocamdată e un rezultat pe care îl vedem la televizor. Săvedem ce vor spune instanţele, judecătorii", a mai spus şefulstatului, referindu-se la acţiunile de la vămi.
Moderatorul a declarat că sindicatul poliţiştilor şi vameşilor aprezentat o schemă a persoanelor implicate în sistemul corupt de lavămi, similară pieselor de şah, întrebarea fiind "dacă se va ajungela regină". "Eu sper să se ajungă", a spus preşedintele Băsescu, înacest context.

Traian Radu Mărginean, vicepreşedintele ANAF şi şefulAutorităţii Naţionale a Vămilor a fost numit în funcţie de VasileBlaga în februarie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO