Eveniment

Coronavirusul poate avea şi părţi pozitive: Pandemia a readus forţa de muncă românească pe litoral. Patronii primesc zilnic cereri de angajări de la cei reveniţi în ţară

Coronavirusul poate avea şi părţi pozitive: Pandemia a...

Autor: Tatiana Pascovschi, Mediafax

08.06.2020, 19:59 599

Un efect pozitiv al epidemiei este că a readus forţa de muncă românească pe litoral, unde patronii au zilnic cereri de a-i angaja pe cei reveniţi în ţară.

Salariile pe litoral încep de la 300-400 de euro şi pot ajunge până la 2.000 de euro.

Cristian Bălan, administratorul unei terase şi a unei plaje din Mamaia, a avut în acest sezon o cere mare de angajare de la românii veniţi în ţară, în urma epidemiei. La fel este şi Cornel Lazăr, administratorul a două plaje din Vama Veche. El spune că anul acesta nu a mai căutat angajaţi. În Mamaia un barman câştigă pe lună între 700-800 de euro, iar un ajutor de barman sau ospătar este plătit cu 300-400 de euro. În Vamă însă, salariile oamenilor calificaţi ajung şi la 2.000 de euro.

„Faţă de alţi ani când aduceam din Republică, aduceam din Bulgaria, găsim personal local. Avem de unde selecta faţă de alţi ani, spune Cristian Bălan, administratorul unei terase din Mamaia.

Cornel Lazăr, administratorul unei restaurant din Vama Veche spune că 2020 este primul an din ultimul deceniu în care primeşte oferte de la români „Dacă în alţi ani înainte de deschidere căutam disperaţi angajaţi, ajunsesem şi la soluţii de a aduce angajaţi din afara ţării, 2020 a venit cu un surplus de forţă de muncă. E primul an în ultimii 10 în care primim oferte de muncă de la lucrători români”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO