Eveniment

Coronavirsul ar ajunge să afecteze mai mult economia chineză faţă de epidemia SARS din anul 2003: Analiştii avertizează că economia Chinei ar putea scădea sub ţinta oficială de 6%, nivel atins în al patrulea trimestru al anului 2019

Coronavirsul ar ajunge să afecteze mai mult economia...

Autor: Laura Albu, Mediafax

31.01.2020, 16:47 171

Coronavirusul s-ar putea să afecteze economia Chinei mai puternic decât epidemia SARS din 2003. Economiştii estimează o încetinire mai puternică a economiei chineze, pe fondul răspândirii rapide a coronavirsului. Analiştii Nomura avertizează că „ce e mai rău abia urmează”, transmite MarketWatch.

„Pe baza studiilor noastre de până acum în privinţa răspunsurilor guvernului chinez în gestionarea epidemiei de coronavirus, credem că aceasta va impacta mai puternic economia decât a făcut-o Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) în 2003”, a precizat echipa de analişti Nomura, condusă de economistul Ting Lu.

Aprecierea vine după ce numărul morţilor din China din cauza virusului a ajuns la 213 iar numărul celor infectaţi se ridică la peste aproape 10.000 de persoane, peste numărul celor afectaţi de SARS în 2003. Pieţele globale de acţiuni au fluctuat puternic în ultima perioadă în condiţiile în care investitorii aşteptau concluziile întâlnirii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Joi, OMS a declarat epidemia de coronavirus drept urgenţă internaţională.

Lu a comunicat că SARS a determinat scăderea Produsului Intern Brut al Chinei cu două puncte procentuale în al doilea trimestru al anului 2003. „Conform presupunerilor noastre, creşterea reală a Produsului Intern Brut în primul trimestrul din 2020 ar putea să fie scadă sub 6%, nivel atins în al patrulea trimestru al anului trecut (2019), având un impact mai mare decât cele două puncte procentuale pierdute în timpul SARS, în 2003”, a spus acesta.

Analistul se aşteaptă ca Beijingul să introducă câteva măsuri care să genereze lichiditate şi să acorde suport economiei, în special antreprenorilor. El a avertizat că virusul se află încă la început, subliniind recentele comentarii ale primarului din Wuhan - epicentrul virusului - conform cărora cinci milioane de oameni au părăsit oraşul înainte ca graniţele să fie închise.

„Fluxul de trafic va creşte din nou când oamenii se vor întoarce la muncă după încheierea vacanţei Anului Nou Chinezesc”, a mai precizat Lu, adăugând că virusul ar provoca totuşi doar un şoc temporar datorită cererii şi producţiei industriale puternice. Amploarea încetinirii şi momentul revenirii economice depinde de cum va fi manageriată epidemie, lucru care rămâne incert, a avertizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO