Eveniment

Copos nu doarme de grija microintreprinderilor

31.05.2006, 00:00 9

Vicepremierul George Copos va propune in sedinta de guvern de astazi - in care urmeaza sa fie discutat proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal - o noua metoda de impozitare a microintreprinderilor.

Ultima varianta de modificare a Codului fiscal prevede ca microintreprinderile vor plati impozit pe profit de 16% de la 1 ianuarie 2007, data de la care nu vor mai avea posibilitatea sa opteze intre impozitarea profitului sau a cifrei de afaceri.

"Voi cere mentinerea sistemului actual de impozitare si voi propune o solutie concreta si eficienta, limitata in timp la maximum doi ani pentru sprijinirea micilor intreprinzatori care dezvolta afaceri ce, in mod real, se situeaza in sfera microintreprinderilor", a declarat Copos.

El nu a dorit sa ofere mai multe detalii, dar a mentionat ca prin aceasta masura se va pastra spiritul microintreprinderilor, se va crea continuitate pentru mediul de afaceri, iar cei doi ani vor permite micilor intreprinzatori sa treaca mai usor de socul integrarii.

Potrivit unor surse apropiate vicepremierului, solutia pe care acesta o va propune astazi Executivului vizeaza mentinerea impozitului de 3% pe cifra de afaceri, dar impune pragul de cifra de afaceri de 100.000 de euro pe an pana la care se va aplica acest impozit. Microintreprinderile care depasesc acest prag vor fi impozitate la fel ca oricare alta societate comerciala. "Astfel nu se va mai face abuz de drept in utilizarea microintreprinderilor", au mentionat sursele citate.

Potrivit acestora, un astfel de sistem functioneaza in Ungaria, unde microintreprinderile platesc un impozit de 3% pe profit la o cifra de afaceri de 100.000 de euro, iar daca se depaseste acest prag se plateste impozit pe profit ca orice alta firma.

Vicepremierul a admis ca microintreprinderile au ajuns sa fie folosite pentru cu totul alte scopuri, cum ar fi plata salariilor sau desfasurarea unor activitati speculative, dar a apreciat ca micii intreprinzatori trebuie sprijiniti.

"Microintreprinderile au ajuns sa fie folosite pentru tunuri. De exemplu, o persoana care cumpara o fabrica cu intentia de a o vinde ulterior, o cumpara pe microintreprindere pentru ca plateste numai 3% pe cifra de afaceri. Apoi desfiinteaza microintreprinderea, isi face alta si continua sa dea tunuri. Masura pe care o voi propune va sanctiona desfasurarea de activitati speculative si moralitatea de afaceri indoielnica a unor ''baieti inteligenti'', conducand la imbunatatirea mediului de afaceri", a spus Copos. In opinia sa, de aceasta masura vor beneficia peste 500.000 de microintreprinderi.

"Ma voi bate foarte mult pentru adoptatea acestei masuri, iar in cazul in care nu va fi acceptata voi lua o decizie", a mai spus Copos. El a mai adaugat ca nu exista nicio restrictie din partea UE pentru ca Executivul sa nu aprobe solutia sa.

"Din examinarea angajamentelor fata de Uniunea Europeana asumate in procesul de negociere a rezultat faptul ca nu exista nicio obligatie impusa de UE in ceea ce priveste sistemul de impozitare al microintreprinderilor", a mai spus vicepremierul.

El a mentionat ca si asa bugetul de stat a pierdut circa 18.000 de miliarde de lei vechi prin schimbarea sistemului de impunere a microintreprinderilor.

Microintreprinderile beneficiaza in prezent de cea mai redusa cota de impunere a veniturilor. Firmele din aceasta categorie au posibilitatea sa aleaga intre doua variante - impozitarea cu 16% a profitului sau impozitarea cu 3% a cifrei de afaceri. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO