Eveniment

Contribuţia obligatorie pentru sănătate: 5,5% asigurat, 5,2% angajator, 5,5% din alte surse

Contribuţia obligatorie pentru sănătate: 5,5% asigurat, 5,2% angajator, 5,5% din alte surse

Foto Shutterstock

Autor: Elvira Gheorghita

05.07.2012, 00:06 1210

Cotele procentuale de contribuţie pen­tru să­nă­tate prevăzute în noul proiect al legii sănătăţii sunt de 5,5 pen­tru asigurat, 5,2 pentru angaja­tor şi 5,5 pen­tru asiguraţii a căror contribuţie este plătită din alte surse.

Fondul naţional de asigurări obli­gatorii de să­nătate este un fond spe­cial care se constituie şi se utilizează po­trivit legii, fiind gestionat în mod auto­nom şi transparent de către Auto­rita­tea Na­ţională de Reglementare a Asigu­rărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS), ara­tă pro­iec­tul Legii sănă­tăţii supus marţi în dezbatere publică pe site-ul Minis­terului Sănătăţii.

Potrivit proiectului, cotele procen­tua­le de con­tribuţie sunt 5,5 la sută pen­tru asigurat; 5,2 pentru angaja­tor (valoa­rea acestei contribuţii nu poate fi mai mi­că de 5,2 la sută aplicată la un sala­riu mediu brut pe ţară, lunar, pen­tru fiecare angajat). De asemenea, pentru asi­guraţii cu plata contribuţiei din alte surse va­loa­rea contribuţiei va fi de 5,5 la sută, proiectul precizează faptul că va­loa­rea acestei contribuţii nu poate fi mai mică de 5,5 la sută aplicată la un sa­lariu de bază minim brut pe ţară lunar.

În plus, contribuţia lunară a per­soanei asi­gurate se stabileşte sub forma unei cote pro­cen­tuale, care se aplică la veniturile din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte ve­nituri realizate din desfăşurarea unei activităţi dependente.

Totodată, contribuţiile se aplică asupra veniturilor persoanelor care desfăşoară activi­tăţi independente care se supun im­pozitului pe ve­nit; veniturilor din agri­cultură supuse im­po­zi­tului pe venit şi veniturilor din sil­vi­cultură, in­dem­ni­zaţiilor de şo­maj; pensiilor care de­pă­şesc suma de 740 de lei, pentru cuan­tumul ce depă­şeşte această sumă, precum şi veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri.

Proiectul legii stabileşte cum va fi plătită con­tribuţia lunară a categoriilor de persoane asigurate pentru care plata se face din alte surse şi de către cine.

Astfel, pentru coasiguraţi, respec­tiv soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, aşa cum sunt definiţi în Legea 571/2006 cu modi­fi­cările şi comple­tările ulte­rioa­re sunt mai mul­te situaţii. În si­tuaţia în care ve­ni­tul im­pozabil lu­nar al per­soanei asi­gu­ra­te depă­şeş­te du­blul sala­riului mi­nim brut pe ţară, per­soana asi­gu­rată va plăti contribuţia de asigurări obliga­torii de sănătate în cota corespun­zătoare pentru asigurat, aplicată la sala­riul minim brut pe ţară lunar pentru fiecare persoană coasigurată.

În situaţia în care venitul impozabil al per­soanei asigurate este sub cel menţionat, con­tri­buţia de asigurări obli­ga­torii de sănătate în cota cores­pun­ză­toare pentru asigurat, aplica­tă la sa­lariul mi­nim brut pe ţară lunar, se plăteşte din bugetul de stat.

Pentru pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei bugetul de stat are obligaţia plă­ţii contribuţiei de asi­gurări obligatorii de să­nă­tate în cota co­res­punzătoare pentru asigurat.

De asemenea, din bugetul de stat va fi plă­tită contribuţia pentru pensionarii cu venituri din pensii mai mari de 740 lei, în cota cores­pun­zătoare pentru asigurat, aferentă sumei de 740 lei. Alte categorii pentru care asigurarea obli­ga­torie de sănătate va fi plătită de la bugetul de stat este reprezentată de cetăţenii români care sunt victime ale traficului de per­soane, pentru o pe­rioadă de cel mult 12 luni, dacă nu au venituri.

Pentru persoanele care beneficiază de in­dem­nizaţie de şomaj, obligaţia plăţii contri­bu­ţiei de asigurări obligatorii de sănătate revine bugetului asigurărilor de şomaj.

Totodată, pentru persoanele care nu rea­lizează venituri impozabile, cele care bene­ficiază de venitul minim ga­ran­tat şi pentru per­soa­nele care sunt asis­tate social plata contri­bu­ţi­ei de asi­gurări obligatorii de sănătate va fi su­por­tată din bugetul administraţiei publice locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO