Eveniment

Consumul privat rămâne principalul motor al economiei: plus 5% în primele două luni

Autor: Iulian Anghel

05.04.2017, 00:07 365

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului – a crescut în primele două luni din an cu 5,4%, an/an (serie brută), întărind ipoteza că, la fel ca în 2016, consumul va rămâne în 2017 principalul motor al economiei.

„Având în vedere creşterea salarială reală de circa 18% în ritm anual şi faptul ca încrederea consumatorilor se afla la un maxim istoric, nu ar trebui să surprindă pe nimeni ca şi serviciile, şi consumul privat ar trebui să aibă o evoluţie puternică în 2017, fapt ce va impulsiona PIB-ul“, a comentat Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Creşterea economică de 5,2% pe care este fundamentat bugetul consolidat pe 2017 se bazează în cea mai mare parte pe consum. Potrivit estimărilor guvernului, anul acesta consumul final al populaţei ar urma să se majoreze cu 7,2%, după o creştere de 7,4% în 2016.

Toate datele de început de an joacă în favoarea menţinerii consumului la cote înalte: majorarea puternică a salariilor – cu un plus de 18,4% net în ianuarie - eliminarea accizei speciale de 7 eurocenţi/litrul de carburant, reducerea cotei de TVA de la 20% la 19% sau nivelul redus al costului împrumuturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO