Eveniment

Consumul, nava-amiral a economiei româneşti în ultimii ani, îşi revine împins de creşterea veniturilor. Factura accelerării consumului este acumularea deficitului comercial. Adrian Codirlaşu, CFA România: Consumul va rămâne principalul driver de creştere economică în 2021

Adrian Codirlaşu

Adrian Codirlaşu

Autor: Răzvan Botea

20.07.2021, 10:00 503

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) referitoare la consumul de produse şi servicii în România indică relansarea consumului în luna mai. Faţă de mai 2020, când jumătate de lună economia a fost închisă, cifra de afaceri din servicii prestate populaţiei s-a triplat, în vreme ce comerţul cu amănuntul, principalul indicator pentru consumul privat, a crescut cu 18%.

„Cifrele sunt bune şi arată că şi partea de servicii consumul îşi revine bine. Tot referitor la servicii, dacă ne uităm la dinamica de salarii din HoReCa, este cea mai mare creştere dintre toate, undeva la 30%. Ceea ce arată şi deficitul de forţă de muncă din acest sector, dar şi faptul că îşi revine sectorul“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Consumul privat, principala ramură a PIB-ului României, a suferit o ajustare de 5,2% în pandemie, din punctul de vedere al Valorii Adăugate Brute (VAB). Impactul a fost uriaş: la căderea economică de 3,9% din 2020, consumul privat a venit cu o contribuţie negativă de 3,2 puncte procentuale. Consumul privat înseamnă circa 60% din economia României, în vreme ce consumul final înseamnă peste 80% din PIB.

Pentru 2021, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză vede, deocamdată, un aport de 3,1 pp. al consumului privat la creşterea economică de 5% din 2021. Datele Prognozei urmează să fie revizuite odată cu rectificarea bugetară din vara aceasta. Codirlaşu este de părere că datele de consum pun bazele unei creşteri peste nivelul din 2019, înainte de criză. El atrage însă atenţia că explozia consumului vine automat cu acumularea deficitului comercial, în condiţiile în care producţia internă a României nu acoperă cererea generată de creşterea de venituri.

„Consumul va fi peste 2019, peste 2020. Vine din creşterea veniturilor. Vedem că salariile cresc, de aici creşterea de consum şi acest lucru se vede din păcate şi în deficitul comercial. O să avem creştere puternică, dar va veni cu dezechilibre aferente şi mă refer în special la deficitul comercial, deficitul de cont curent.“

El adaugă că economia României va creşte în continuare în cea mai mare parte din consum, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani: „Părerea mea e că driverul principal al creşterii economice va rămâne consumul. Cheltuielile private în PIB au cam 60%. Şi investiţiile pot contribui, însă consumul rămâne principalul motor.“

Datele de la INS arată că cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu peste 18% an/an în mai, iar la 5 luni din an se menţine la un plus de circa 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, din care două luni economia a fost în lockdown. De asemenea, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata înregistrează un plus de 27% an/an în mai.

Serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, care au crescut şi în 2020, înregistrează în mai un plus de aproape 30%, iar serviciile prestate populaţiei, care au suferit cel mai mult în urma lockdownului, au crescut cu 300% în mai 2021, prin comparaţie cu mai 2020. Comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 72%.

„Pe servicii încă este impactul pandemiei, dar se vede şi revenirea componentei de servicii. Pe partea de vânzări de automobile, este un nou maxim“, mai spune Adrian Codirlaşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO