Eveniment

Consumul creşte puternic, dar încasările din TVA scad. Consultanţii: Surplusul de consum nu este proporţional fiscalizat

Consumul creşte puternic, dar încasările din TVA scad....

Autor: Georgiana Mihalache

05.09.2017, 00:07 958

Chiar şi cu scăderea TVA de la 20% la 19% de la 1 ianuarie (minus 5%), o evoluţie atât de robustă a consumului privat ar fi trebuit să conducă la o creştere uşoară a încasărilor din TVA, dar acest lucru nu se întâlmpă. TVA nu vine doar din comerţul cu amănuntul, dar o scădere atât de mare de venituri trebuie să aibă o explicaţie.

„Este o dovadă clară că surplusul de consum nu este proporţional fiscalizat în veniturile fiscale, ceea ce arată o problemă în sistemul de colectare a veniturilor din tranzacţii, în contextul în care reforma nu vizează schimbări structurale pe colectarea şi fiscalizarea mai bună a creşterii economice, ci mai degrabă pe alte modificări. Se schimbă forma, nu fondul. Avem o continuare a economiei subterane”, a spus pentru ZF Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Analistul economic Aurelian Dochia pune diferenţa dintre evoluţia cifrei de afaceri din comerţ şi cea a încasărilor de TVA pe seama scăderilor cotei de TVA din ultimii ani, de la 24% la 19%, dar şi a TVA de 9% la alimente de la jumătatea lui 2015. El nu exclude însă nici partea de evaziune fiscală prin neplata taxei pe valoare adăugată ca motiv al scăderii încasărilor din TVA.

„Este clar că sunt nişte probleme la încasările de TVA pentru că în mod normal, când creşte cifra de afaceri din comerţ, ar trebui ca încasările din TVA să crească aproximativ la fel. TVA este raportat global, nu doar pe comerţul cu amănuntul şi mai este şi partea de vânzări industriale către companii, care nu înseamnă comerţ cu amănuntul şi acolo se plăteşte TVA. S-ar putea ca acolo să existe o scădere. Cred că problemele mari sunt la încasarea TVA, de fapt”, a spus pentru ZF economistul Dragoş Cabat.

Creşterea din iulie 2017 comparativ cu iulie 2017 de 10% a cifrei de afaceri în co­merţul cu amănuntul se bazează pe creş­terile înregistrate la vânzările de pro­duse nealimentare, cu un avans de 13,8%, comerţul cu amănuntul al carbu­ran­ţilor pentru autovehicule, creştere de 9,7% şi vân­zările de produse alimentare, băuturi şi tu­tun, de 6,1%, potrivit INS. În primele şapte luni, an/an. consumul a crescut cu 8,1%, pe date brute, iar in iulie faţă de iunie cu 7,2%.

„Datele pe care le-am văzut arată că diferenţa de 25% între cât ar trebui să încaseze şi cât se încasează este formată din 15% sume declarate şi care se plătesc cu întârziere sau deloc şi restul este atribuit evaziunii fiscale, economiei subterane”, a spus Emilian Duca, consultant fiscal.

 

Se schimbă lucrurle după adoptarea TVA split?

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă în urma căreia firmele sunt obligate ca de la 1 ianuarie 2018 să deschidă un cont separat pentru colectarea de TVA, pentru a reduce evaziunea fiscală. În urma acestei măsuri, firmele nu vor mai putea să folosească banii din TVA pentru a acoperi alte cheltuieli, însă consultanţii critică această măsură, explicând că este greu de implementat şi nu este bazată pe un studiu de impact.

„Split TVA este o măsură foarte proastă, pentru că nu au făcut un studiu tehnic de impact. Nu există o procedură automată de a împărţi o factură în TVA şi suma principală şi să le duci automat în două conturi diferite. Eu cred că se va renunţa la această măsură când o să vadă că nu funcţionează”, a spus Dragoş Cabat.

Iancu Guda explică faptul că soluţia plăţii defalcate a TVA nu rezolvă pro­blemele de evaziune, iar din punct de vedere logistic este o măsură greu de implementat în patru luni.

„Asta e o măsură extremă care nu cred că va produce rezultatele scontate. Cei care vor să facă evaziune găsesc alte canale. Se va îngreuna viaţa firmelor care foloseau încasările din taxa pe valoarea adăugată, amânau plăţile să facă faţă altor nevoi”, a spus şi analistul economic Aurelian Dochia.

Emilian Duca arată că măsura de TVA split ar trebui introdusă iniţial pentru companiile de stat şi societăţile în insolvenţă, iar în funcţie de rezultate să fie aplicată la nivelul întregii economii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO