Eveniment

Consumul continuă să crească, dar avansul de 5,2% este cel mai mic din ultimii cinci ani

Consumul continuă să crească, dar avansul de 5,2% este...

Autor: Iulian Anghel

06.11.2018, 00:07 826

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate luni, comerţul cu amănuntul - care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat - a scăzut în septembrie faţă de august cu 3,9% ca serie brută, dar a crescut ca serie ajustată cu 1,1%. Faţă de luna septembrie 2017, în septembrie curent cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,3% ca serie brută şi 2,8% ca serie ajustată.

Evoluţia din septembrie este sub potenţial, pe fondul disipării impactului noului Cod fiscal, al rebalansării politicii economice şi al acumulării de semnale de final de ciclu economic postcriză, comentează Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania.

Potrivit prognozei Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), consumul final ar urma să avanseze anul acesta cu 5,4%, consumul gospodăriilor cu 5,5%, iar consumul administraţiei cu 4%.

Prin urmare, datele din teren sunt apropiate de prognoze, însă este neclar dacă investiţiile vor lua locul consumului aşa cum anticipează CNP, care crede că acestea vor avansa cu 7,9% în 2018.

Guvernul mizează anul acesta pe o creştere economică de 5,5% (sub 4%, în opinia economiştilor din afara cercului guvernului), ajutată de investiţii, care ar urma să înlocuiască motorul consumului. La nouă luni din an, investiţiile guvernului sunt la 39% din întreaga programare anuală.

Potrivit datelor BNR, în primul trimestru din an, investiţiile în economia naţională au crescut cu 13,5%, dar în trimestrul al doilea au scăzut cu 0,2%, an/an.

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în septembrie faţă de luna precedentă ca serie brută cu 3,9% şi a crescut ca serie ajustată cu 1,1%. Scăderea s-a petrecut ca urmare  a reducerilor din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (minus 6,7%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (minus 3,8%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor a crescut cu 0,2%. Ca serie ajustată, comparativ cu august, cifra de afaceri a crescut în sep­tembrie, pe ansamblu, cu 1,1%.

Comparativ cu septembrie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a înregistrat în septembrie 2018 o creştere cu 2,3%. Ca serie ajustată, cifra de afaceri a înregistrat o creştere cu 2,8%.

Pe primele nouă luni, comerţul cu amănuntul  (serie brută) a crescut cu 5,2% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 6,5%), a vânzărilor de produse nealimentare (plus 6,1%) şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor (plus 2,0%). Ca serie ajustată, acesta a înregistrat o creştere cu 6% graţie creşterii vânzărilor de produse nealimentare (plus 7,1%), a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 7%) şi a comerţului cu carburanţi (plus 2,9%). Există, prin urmare, creştere, chiar dacă nu la nivelul din ultimii patru ani.

„Evoluţiile de mai sus confirmă faza de maturitate din sfera consumului privat, precum şi scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania (actualizat recent), conform căruia dinamica an/an a principalei componente a PIB va decelera de la 10,1% în 2017 la 6% în 2018, 5% în 2019, respectiv 4,6% în 2020.

Acest scenariu este susţinut de normalizarea venitului real disponibil al populaţiei, rebalansarea politicii economice şi semnalele de final de ciclu investiţional“, spune Andrei Rădulescu, într-un raport al Băncii Transilvania.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO