Eveniment

Consumul a crescut spectaculos în august, dar ar putea fi cântecul de lebădă de dinaintea declinului

Autor: Iulian Anghel

05.10.2017, 00:06 954

În august, faţă de august trecut, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a avansat cu 15,9% ca serie brută (12,6% ajustat), în vreme ce pe primele opt luni avansul a fost de 9,3% ca serie brută (8,4% ajustat).

Dinamica vânzărilor din co­mer­­ţul cu amănuntul – cel mai bun indicator pentru e­vo­luţia consumului privat – s-a accelerat în august, si­tua­ţie ce reflectă, potrivit economiştilor, creş­te­rea venitului disponibil al populaţiei, situaţie care are drept revers, după cum se vede în ultimele zile, creşterea inflaţiei ce de­­ter­­­mi­nă, la rândul ei, majorarea do­bânzilor ban­care. Potrivit datelor publicate ieri de INS, în august faţă de iulie, cifra de afaceri în comerţul cu amânuntul a crescut cu 7,4% ca serie brută (2,3% serie ajustată). În august, faţă de august trecut, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a avansat cu 15,9% ca serie brută (12,6% ajustat), în vreme ce pe primele opt luni avansul a fost de 9,3% ca serie brută (8,4% ajustat). Sunt cifre peste cele din iulie, lună în care consumul a crescut, de exemplu, cu 6,1% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut şi cu 8% faţă de primele şapte luni din 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO