Eveniment

Consultaţiile sunt limitate, iar serviciile la cerere se plătesc

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ioana David

02.10.2013, 21:07 105

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică pachetul de servicii de bază, o listă cu investigaţiile şi serviciile pe care statul se obligă să le asigure din fondul de sănătate. Prin acest pachet statul stabileşte dacă o anumită investigaţie sau un anumit serviciu se realizează în spital, în ambulatoriu sau la medicul de familie şi numărul de consultaţii la care asiguratul are dreptul.

Dacă până acum un pacient se putea adresa ori spitalului, ori unui serviciu ambulator pentru o problemă de sănătate, acum traseul este stabilit clar. Dacă nu se respectă acest traseu, statul nu decontează serviciile.  „Este bine că au avut curaj să scoată acest pachet de bază. Cea mai mare temere a noastră (a mediului privat – n.red.) în acest moment este ca dezbaterea publică să nu întârzie său să blocheze implementarea“, a spus Theodor Alexandrescu, preşedintele com­paniei de asigurări Metropolitan Life.

Toate serviciile de urgenţă sunt decontate de către stat, iar diferenţele apar în plafonarea numărului de servicii la care au dreptul bolnavii cronic. De exemplu, o persoană care suferă de hipertensiune care are o evoluţie stabilă a bolii poate vedea medicul specialist din ambulatoriu de maximum patru ori pe an. Dacă acelaşi bolnav dezvoltă o complicaţie, această regulă nu se aplică.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO