Eveniment

Consultantii: aveti grija la noile reguli privind Tva

17.03.2006, 00:00 24

Firmele de consultanta isi indeamna clientii sa se pregateasca din timp pentru schimbarile care vor interveni in domeniul aplicarii TVA in tranzactii cu clienti straini dupa aderarea la UE.

"Aveti de ales intre a va pregati de pe-acum sau a nu schimba nimic si a va expune astfel unor costuri ulterioare mai mari. Si nu este vorba doar de relatia cu autoritatile fiscale, ci si de impactul asupra afacerilor", spune Everard van Steenderen, tax partner la firma de consultanta Deloitte Romania.

"In primul rand, trebuie realizata analiza entitatilor - clienti, furnizori - cu care exista relatii de afaceri - atat pentru bunuri, cat si pentru servicii, dupa care trebuie colectate informatii relevante despre partenerii de afaceri", recomanda Angela Rosca, senior manager la Ernst&Young Romania.

Rodica Segarceanu, tax partner la Deloitte, atrage atentia asupra faptului ca, in conditiile de dupa aderare, exportul de bunuri catre tari membre va fi tratat ca "livrare intracomunitara", iar importul ca "achizitie intracomunitara".

Astfel, livrarea intracomunitara va ramane scutita de TVA cu drept de deducere la furnizor, cu conditia sa fie efectuat un transport, iar firma romaneasca exportatoare sa aiba codul corect de TVA al clientului.

De altfel, unul din sfaturile cele mai importante mentionate si de Angela Rosca este ca firmele sa afle codurile de inregistrare pentru TVA ale partenerilor de afaceri din state membre ale Uniunii Europene si la randul lor sa furnizeze propriul cod de TVA furnizorilor din Uniune.

Daca un importator nu are codul unui furnizor francez, va fi obligat sa plateasca cota de TVA din Franta, in timp ce in cazul in care are codul, poate aplica autoimpunerea.

Rodica Segarceanu spune ca in noile conditii cash-flow-ul companiilor va fi favorizat, insa pe de alta parte se va mari birocratia, inclusiv ca urmare a declaratiilor recapitulative privind achizitiile sau a "Registrelor de mijloace fixe" care va trebui intocmite.

In cazul serviciilor, vor aparea noutati in privinta locului aplicarii TVA, in spatiul comunitar existand circa 30 de reguli, cu interpretari diferite.

Astfel, in cazul bunurilor intangibile, TVA se va aplica la sediul beneficiarului; pentru leasingul de mijloace de transport - la sediul prestatorului; pentru proprietati imobiliare (renovate, modernizate) - la locul unde se gasesc acestea; pentru servicii culturale - la locul prestarii serviciilor respective; pentru telecom si e-business - la locul utilizarii efective.

Cert este ca noile reguli privind TVA vor aduce o crestere a numarului de raportari pe care companiile le vor avea de facut, fiind nevoie de sisteme informatice bine pregatite.

"O companie trebuie sa aiba in vedere posibilele obligatii de inregistrare in scopuri de TVA in alte tari membre ale UE in perioada post-aderare, care, in caz de nerespectare, ar putea genera penalitati aplicabile in acele state", atentioneaza Angela Rosca. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO