Eveniment

Consultant fiscal: Propunerea Finanţelor de a introduce un cont separat de TVA, aşa cum este gândită, este total eronată

Consultant fiscal: Propunerea Finanţelor de a introduce...
07.08.2017, 20:06 559

Emil Duca, consultant fiscal, consideră că propunerea ministrului de Finanţe de a introduce un cont separat pentru încasările şi plăţile de TVA este o treabă negândită, care va aduce costuri semnificative firmelor şi nu se ştie dacă va rezolva ceva.

În Marea Britanie se discută de şase luni pe această temă şi tot nu au luat o decizie.

La noi se anunţă astăzi şi ministerul Finanţelor vrea să o introducă de la 1 octombrie.

Eu nu resping aprioric o asemenea idee, dar ea trebuie discutată cu experţii, cu firmele, pentru a putea fi implementată mai uşor, nu peste noapte, spune Duca.

Spre exemplu, în Marea Britanie se propune ca această măsură de cont separat de TVA să fie aplivată companiilor care vând online pentru a putea fi făcută compensarea automată, adaugă el.

Consultantul spune că la nivelul Europei au loc discuţii pe acestă temă, dar nu s-a ajuns la nicio decizie. Eu cred că noi nici nu avem acceptul Comisiei Europene pentru această măsură, ceea ce este obligatoriu, menţionează el.

Ministerul Finanţelor a anunţat propunerea de a introduce un cont separat pentru plăţile şi încasările de TVA. Acest lucru înseamnă costuri mai mari pentru firme, adaptarea sistemelor informatice, costuri bancare mai mari pentru că trebuie deschise alte conturi, alocarea de oameni pentru aceste operaţiuni, mai ales pe partea de justificare când ceri TVA-ul înapoi.

Spre exemplu, dacă o firmă vinde un produs cu plata la 90 de zile, el trebuie să plătească imediat TVA-ul din resurse proprii, urmând ca apoi când clientul îi plăteşte marfa să obţine TVA-ul, care intră într-un cont separat, bani la care ai acces după ce aduci documentaţia pentru compensare.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor crede că prin acest cont separat are un control mai bun asupra încasărilor şi plăţilor de TVA, unde se petrece cea mai mare evaziune fiscală, de câteva miliarde de euro pe an.

Finanţele consideră că odată ce un client a plătit TVA-ul în acest cont separat firma nu mai poate să folosească cash-ul pentru alte plăţi, în alte scopuri şi să amâne plata TVA.

În căutare de bani, celor de la Finanţe li s-a părut o idee grozavă acest cont separat de TVA, ceea ce nu este, spune Emil Duca.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, cea mai importantă organizaţie care reprezintă interesele celor mai nari companii din România, a criticat puternic această intenţie a ministerului Finanţelor de a introduce un cont separat de TVA.

Aici aveţi propunerea ministerului de Finanţe

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO