Eveniment

Construcţiile, una din bărcile de salvare ale economiei în 2020, pierd din viteză: creştere de 1,2% an/an în T1/2021

Volumul de construcţii a crescut cu 2,2% în martie 2021 versus martie 2020, o încetinire puternică faţă de creşterile de două cifre din 2019 şi 2020.

Construcţiile, unul din sectoarele care au rămas pe plus în 2020, au încetinit ritmul de creştere în 2021. Astfel, în primele trei luni din an, volumul de construcţii a avansat cu 1,2%, faţă de perioada similară din 2020, potrivit datelor de la Statistică. „Statisticile indică creşterea acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă cu ritmuri lente şi o evoluţie a dinamicii anuale sub potenţial pentru a şasea lună consecutiv în martie, pe fondul efectului bază (dată fiind majorarea puternică înregistrată în anul pandemic 2020)”, comentează datele Andrei Rădulescu, directul de analiză macro din cadrul Băncii Transilvania.

În martie 2021, construcţiile au crescut an/an în serie brută cu 2,2%, a doua lună de creştere după ianuarie, când au scăzut prima dată după doi ani de creştere spectaculoasă. Construcţiile înseamnă 6,6% din economia României şi în 2020, an în care economia României a scăzut cu 3,9%, construcţiile au avut un aport pozitiv de 0,6 puncte procentuale. Guvernul se aşteaptă ca în 2021 construcţiile să aducă 0,4 pp. din creşterea economică de 5%.

Încetinirea construcţiilor în primele trei luni din an însă poate fi puternic influenţată de condiţiile meteorologice din lunile de iarnă. Economiştii BT şi-au păstrat prognoza şi spun că sectorul construcţiilor va avansa cu o rată medie anuală de 7,5% în următorii 5 ani.

„Menţinem previziunile pe termen scurt şi mediu pentru evoluţia sectorului de construcţii din România: creştere cu o dinamică medie anuală de cel puţin 7,5% în perioada 2021-2025.”

 


 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.