Eveniment

Constructiile si serviciile, motoarele sectorului privat

22.02.2007, 18:46 12

Sectorul privat produce in prezent aproximativ 70%-72% din PIB, dar aceasta pondere se va majora pana la 79% din PIB in 2010, arata un studiu realizat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Continuarea privatizarilor, dar si intrarile de investitii straine vor majora contributia sectorului privat in economie, iar domeniile care vor fi cel mai influentate de aceste evolutii sunt constructiile si serviciile, noteaza studiul.
"Cele mai dinamice sectoare unde firmele private isi vor intari pozitia sunt constructiile si serviciile", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei de Prognoza. De altfel, studiul CNP este prima abordare care combina evolutia productiei (PIB si cifra de afaceri) cu intrarile de capital, pentru a rezulta tendinte privind sectorul privat din economie.
In constructii, ramura cu cea mai rapida crestere din economie in ultimii 5 ani, capitalul privat isi va consolida puternic pozitia, datorita aparitiei unui numar mare de firme in domeniu, toate private, atrase de potentialul pietei. In plus, "oficializarea" unei parti a activitatilor din constructii (unde estimarile arata o pondere ridicata a activitatilor "la negru") va contribui la cresterea sectorului privat in acest domeniu. "De asemenea, marile proiecte de infrastructura necesita aportul unor firme mari, cu capital solid, care vor avea si influente asupra nivelului valorii adaugate din domeniu", a mai spus seful Prognozei.
In servicii, privatizarile din transporturi, intrarile de capital din turism, media si comunicatii vor face diferenta in favoarea sectorului privat, noteaza studiul. "Sunt miscari foarte multe, care aduc investitii si consolideaza sectorul privat si in domeniul serviciilor", a precizat Ghizdeanu.
Agricultura este domeniul unde sectorul privat are o pondere de peste 95% in valoarea productiei, datorita retrocedarii suprafetelor agricole si lichidarii fermelor de stat inca de la inceputul anilor de tranzitie. In acelasi timp, industria se anunta pentru urmatorii ani domeniul cu cele mai mici oscilatii privind contributia sectorului privat. Productia industriala este realizata in proportie de peste 80% de catre firme private, fara ca perioada urmatoare sa aduca modificari semnificative ale acestei ponderi.
"Desfasurarea lenta a privatizarii a facut si face ca Romania sa fie, in acest proces, in urma altor tari din regiune", noteaza studiul CNP. Desi firmele private produceau in 2005 peste 70% din PIB, aceasta pondere fusese de mult depasita de alte state din regiune, unde privatizarea a pornit mai devreme si a avansat mai rapid. De exemplu, in 2000, sectorul privat producea 72% din PIB in Ungaria, 84% in Slovacia si ponderi asemanatoare in tarile baltice.
De altfel, acesta este si motivul pentru care Romania ocupa penultimul loc in clasamentul statelor europene cu cea mai mare productivitate a muncii. Conform unor date publicate ieri de Eurostat, divizia statistica a UE, Romania si Bulgaria ocupa ultimele doua locuri in acest top, cu 39,2%, respectiv 32,9% din media de productivitate a Uniunii Europene.
Alte state din regiune stau cu cel putin 50% mai bine decat Romania: Polonia are o productivitate a muncii de 62% din media UE, Cehia are 68%, iar Ungaria 69%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO