Eveniment

Construcţiile, de la care se aştepta o creştere puternică, lâncezesc la pragul de 1%. Investiţiile minime ale statului au tras în jos întregul sector

Construcţiile, de la care se aştepta o creştere...

Autor: Iulian Anghel

14.12.2016, 00:05 301

Lucrările de construcţii au crescut în primele zece luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă din 2015 cu 1,3% serie brută şi cu 3% ajustat, un avans extrem de mic şi faţă de aş­tep­tările de la începutul anului şi faţă de prognoze şi faţă de nivelul avansului Produsului Intern Brut.

După o creştere de 10,4% în 2015, economiştii aşteptau în acest an o creştere cel puţin ase­mă­nă­toare, a­vând în ve­dere evo­luţia bună pe an­sam­blul econo­mi­ei. În toamnă, INS esti­ma pentru con­­­strucţii o valoare adăugată brută pentru con­struc­ţii de 4,2%, însă la zece luni creş­terea de 1,3% brut nu lasă speranţe pentru un astfel de scenariu.

Industria şi construcţiile sunt două importante componente ale PIB-ului care s-au comportat sub aşteptări în acest an care va reprezenta vârful unui ciclu economic. Industria a crescut cu 1% probabil pentru că avansul de 5% al economiei nu este considerat de managerii din industrie unul de durată care să justifice investiţii în noi capacităţi industriale. Această inerţie a determinat avansul puternic al impor­turilor – un plus de 30% la mijlocul anului şi de 18% la zece luni, an/an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO