Eveniment

Constatările ministrului Sănătăţii în cazul de la spitalul Floreasca: Protocoalele nu au fost respectate

Constatările ministrului Sănătăţii în cazul de la...

Autor: Nicolae Oprea

30.12.2019, 15:20 119

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a spus, luni, după vizita pe care a făcut-o la Spitalul Floreasca, că protocoalele nu au fost respectate în ce priveşte raportarea incidentului din sala de operaţie, în urma căruia o femeie în vârstă de 66 de ani a murit.

Ministrul Costache a fost prezent, luni, la Spitalul Floreasca, pentru a avea o discuţie cu managerul şi directorul medical al unităţii sanitare. La ieşirea din spital, ministrul a fost întrebat de jurnalişti dacă există protocoale în ce priveşte raportarea cazurilor precum cel al pacientei de 66 de ani, care a fost arsă pe masa de operaţie.

„Protocoalele nu au fost respectate. Există nişte protocoale standard care sunt elaborate de către ANMCS (Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate - n.red.). Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată şi care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare. (...) Nu sunt muşamalizate pentru că nu pot fi muşamalizate”, a spus Victor Costache.

Sursa citată a adăugat că luni s-a întâlnit „doar cu o parte din echipa spitalului”.

„Ne-am întâlnit cu managerul şi cu directorul medical. Mai sunt multe întrebări de pus care vor fi puse de către colegii noştri din Corpul de control. (Dr. Beuran - n.red.) a fost audiat de către Corpul de control şi de Inspecţia Sanitară de Stat. (...) Echipa noastră va finaliza ancheta la începutul săptămânii viitoare şi vom organiza o conferinţă de presă”, a mai spus Costache.

Ministrul Sănătăţii a explicat şi faptul că imaginile surprise în sala de operaţie sunt analizate cu atenţie şi „au fost deja vizualizate de mai multe ori”.

Conform sursei menţionate, în astfel de intervenţii chirurgicale nu se foloseşte dezinfectant pentru mâini, Costache precizând că „erau cantităţile absolut necesare de produse dezinfectante de toate tipurile în spital”.

Anterior vizitei la spital, ministrul Sănătăţii a anunţat tot luni, în şedinţa de Guvern, că există un raport preliminar realizat de Corpul de Control şi l-a asigurat pe prim-ministrul Ludovic Orban că „responsabilii vor fi sancţionaţi conform legii”.

„Din păcate, după cum ştiţi, pacienta a decedat ieri seară, şi vrem să transmitem condoleanţele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave şi vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-u spital din România şi să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului”, a declarat Victor Costache, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.

Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operaţii de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO