Eveniment

Constantinescu, fost şef UNSAR: Principala problemă la Astra este portofoliul de risc de catastrofă

Cristian Constantinescu, fostul preşedinte al UNSAR

Cristian Constantinescu, fostul preşedinte al UNSAR

Autor: Adrian Dumitrache

19.02.2014, 21:17 1448

Principala problemă la Astra Asigurări este portofoliul de poliţe pentru riscuri de catastrofă, iar KPMG, administratorul special numit de ASF, ar trebui să stabilească expunerea reală a societăţii pe acest segment, a declarat fostul preşedinte al UNSAR, Cristian Constantinescu.

"Prima măsură pe care KPMG Advisory ar trebui s-o pună în aplicare este stoparea subscrierilor Astra pe segmentul riscurilor catastrofale până la clarificarea situaţiei, urmată de o evaluare a expunerii reale a societăţii pe evenimentul numit cutremur. După ce a clarificat situaţia, administratorul ar trebui să ia toate măsurile pentru acoperirea acestei expuneri. Dacă ar avea loc un cutremur puternic în România, situaţie într-adevăr foarte gravă, atunci se duce pe apa Sâmbetei tot ce are Astra, se duce şi Fondul de garantare al asiguraţilor", a spus Constantinescu.

Potrivit datelor asociaţiei naţionale a asigurătorilor (UNSAR), portofoliul Astra Asigurări pe segmentul asigurărilor de incendiu şi calamităţi naturale număra 2,03 milioane de poliţe la finele lunii septembrie 2013.

La nivelul pieţei, segmentul asigurărilor de incendiu şi calamităţi naturale însuma 4,02 milioane de contracte, care au generat subscrieri de 869,5 milioane de lei, de la 785,8 milioane de lei în intervalul ianuarie-septembrie 2012.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, marţi, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare firmă de asigurări, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special.

Constantinescu a afirmat că "este foarte bine" că ASF a instituit procedura de redresare financiară la Astra, liderul pieţei de asigurări la nivelul anului 2012.

"Este foarte bine că s-a luat această decizie. Mai bine acum decât atunci când ar fi venit cutremurul", a spus Constantinescu, care condus UNSAR până în 2011.

Constantinescu a fost director general al Allianz-Ţiriac Asigurări, poziţie pe care ocupat-o până în iunie 2012.

Întrebat dacă este posibil ca alţi asigurători să plătească obligaţiile pe care o companie de asigurare nu şi le poate onora, fostul şef UNSAR a spus că "nu există nimic specificat în legislaţie, dar că există precedente din alte ţări".

"Pe de altă parte, un astfel de precedent ar fi îngrozitor de frustrant. Din cauza tarifelor practicate de Astra, unii asigurători s-au confruntat cu scăderea subscrierilor, care, până la urmă, înseamnă pierderi. În acest context, de ce ar trebui unii asigurători să mai piardă încă o dată prin achitarea unei părţi din datoriile acelui asigurător, care a intrat în faliment din cauza cutremurului?", a explicat Constantinescu.

El a arătat că, în 2012, Allianz-Ţiriac şi alţi doi asigurători, subsidiare ale unor grupuri internaţionale, au transmis fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) o scrisoare în care au anunţat conducerea instituţiei că, în cazul unui astfel de precedent, îşi rezervă dreptul să acţioneze în judecată autoritatea din cauza inacţiunii.

"Scrisoare a fost înregistrată la CSA, există şi, dacă se va întâmpla situaţia descrisă anterior, cei trei asigurători vor acţiona în consecinţă. Am spus şi cu alte ocazii că CSA nu acţionează cum trebuie în privinţa unor asigurători şi că sunt mai multe societăţi de asigurare în moarte clinică, iar instituţia refuză să semneze cetificatul de deces", a spus Constantinescu.

El a adăugat că, în calitate de acţionar al Allianz-Ţiriac, lipsa de eficienţă a CSA i-a provocat pierderi.

"Deţin aproximativ 3% din Allianz-Ţiriac. Pachetul meu de acţiuni ar avea altă valoare într-o piaţă corectă şi sănătoasă, unde nivelul subscrierilor Allianz-Ţiriac ar fi fost altul şi, implicit, profitul companiei ar fi fost altul", a spus fostul şef al UNSAR.

Întrebat dacă preluarea de către Astra a operaţiunilor AXA România ar fi condus la îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate, aşa cum susţine patronul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, Constantinescu a afirmat că efectul s-ar fi resimţit "numai pe sectorul asigurărilor de viaţă".

"Banii pe care Astra urmează să îi primescă se vor duce în segmentul asigurărilor de viaţă al companiei şi numai acolo. Astra este un asigurător compozit, practică şi asigurări generale şi asigurări de viaţă. Legislaţia este foarte clară în acest sens. Banii nu se pot amesteca", a spus Constantinescu.

Adamescu a afirmat, marţi, că tranzacţia în urma căreia Astra a preluat operaţiunile subsidiarei locale a grupului francez AXA, liderul mondial în acest domeniu, va conduce la îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate ai asigurătorului român.

"La finele anului trecut, Astra a cumparat subsidiara AXA din România. AXA a invitat la discuţii pe Astra, VIG si Aegon. Noi am cumpărat-o. Am primit felicitări din toate părţile, şi din afara ţării, inclusiv de la concurenţă. Am cumpărat AXA România cu un euro şi primeam 35 milioane euro infuzie de capital. În urma tranzacţiei, aşa cum am anunţat, indicatorii financiari privind solvabilitatea şi lichiditatea urmează să se dubleze. ASF a tergiversat aprobarea tranzacţiei, ei nu acceptă preluarea AXA România de către Astra, care ar fi însemnat rezolvarea problemelor Astra. ASF nu vrea rezolvarea problemei Astra. ASF vrea să distrugă Astra", a spus Adamescu.

Din calculele ASF, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară pentru acest aport de capital.

La mijlocul lunii martie, acţionarii Astra au fost convocaţi pentru a discuta majorarea capitalului social al Astra cu 20 milioane de lei, de la 192,7 milioane de lei.

Potrivit ASF, societatea va fi obligată să onoreze din propriile disponibilităţi financiare existente sau rezultate din administrarea specială toate solicitările care decurg din poliţele de asigurare, care sunt valabile de la momentul emiterii până la expirare.

"Înainte de luarea măsurii de redresare financiară prin administrare specială pentru Astra, ASF a îndeplinit toate procedurile legale privind urmărirea respectării termenlor stabilite prin planul de măsuri impus de fosta conducere a CSA în sarcina Astra. Prin nota de control s-a constatat că planul de măsuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat", se precizează în comunicatul remis marţi de ASF.

Simultan cu introducerea administrării speciale, societăţii Astra i-au fost impuse şi alte obligaţii, respectiv inventarierea dosarelor de daună înregistrate în evidenţele societăţii, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor de plată faţă de creditorii de asigurări, luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate, interzicerea efectuării de investiţii în valori mobiliare şi imobiliare cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat sau certificate de trezorerie, precum şi interzicerea înstrăinării bunurilor şi/sau activelor societăţii fără aprobarea prealabilă a ASF.

De asemenea, asigurătorul trebuie să aplice măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului şi să interzică acordarea de noi împrumuturi, să inventarieze şi să evalueze creanţele înregistrate în evidenţele societăţii şi să anuleze creanţele din asigurare aferente contractelor ieşite din perioada de valabilitate şi să înregistreze rezultatele în contabilitatea societăţii.

În plus, societatea va reanaliza politica de reasigurare şi plasare a riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenţii de rating recunoscute şi va efectua uni audit de către un auditor reputat.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO