Eveniment

Constanta si Odessa intra in finala pentru Voestalpine

27.05.2008, 20:04 23

Constanta si Odessa din Ucraina sunt cele doua locatii care au ramas pe lista scurta a producatorului austriac de otel Voestalpine pentru constructia unui combinat siderurgic de 7 mld. euro, potrivit cotidianului Der Kurier, citat de Forbes.
Conducerea celei mai mari companii europene din industria otelului urmeaza sa decida unde va fi amplasat combinatul in cadrul unei intalniri pe care o va avea in luna septembrie.
Cotidianul austriac noteaza ca principalul atu al Romaniei este dat de faptul ca, fiind membra a Uniunii Europene, poate oferi stabilitate legislativa si politica.
In acelasi timp, avantajele Odessei sunt amplasarea acesteia in apropierea minelor de fier pe care Voestalpine le detine in Ucraina, precum si regimul favorabil in privinta emisiilor de dioxid de carbon. Noua fabrica va crea 5.000 de locuri de munca, iar intreaga productie va fi exportata. Daca se va realiza in Romania, aceasta va fi cea mai mare investitie greenfield straina de pe piata locala.
Voestalpine este deja prezenta in Romania prin inter mediul Elmsteel, subsidiara britanica a grupului austriac, care detine din 2004 o fabrica la Satu Mare. Unitatea produce 50 de milioane de tuburi de otel anual pentru industria auto. De asemenea, furnizorul german Dancke, controlat tot de grupul austriac, urma sa construiasca o uzina de presare la Arad. In plus, compania a anuntat in octombrie anul trecut ca va incepe anul acesta la Giurgiu constructia unui centru de servicii, in care va prelucra tabla si alte materiale pentru clientii companiei austriece, printr-o investitie de 18 milioane de euro.
Cea mai mare problema pentru autoritatile locale este gasirea unui teren care sa corespunda cerintelor investitorului.
Voestalpine ar avea nevoie de 1.000 de hectare de teren, iar o posibila locatie ar fi undeva la nord de Constanta.
Ministrul comertului Ovidiu Silaghi, care l-a insotit pe premierul Tariceanu la intalnirea pe care acesta a avut-o cu oficialii companiei austriece la jumatatea acestei luni, a declarat ca probabilitatea ca Voestalpine sa vina in Romania este foarte mare, investitia urmand sa se deruleze la Agigea.
"In adoptarea unei decizii va fi foarte important de vazut cat de mult isi doreste o tara sa atraga aceasta investitie", a declarat directorul general al Voestalpine Wolfgang Eder, dupa discutia pe care a avut-o cu premierul Tariceanu.
Eder a fost asigurat de premier ca autoritatile romane vor crea cele mai bune conditii daca se va decide ca fabrica de otel va fi deschisa aici.
"Nu suntem singura tara candidata in cursa pentru atragerea investitiei, mai sunt cel putin inca doua locatii analizate, in Bulgaria si Ucraina. Guvernul va asigura cele mai bune conditii acestui proiect", a spus premierul Tariceanu.
Directorul grupului austriac a evitat sa indice care dintre tarile interesate de acest proiect are sanse mai mari pentru a atrage investitia, precizand doar ca Tariceanu este primul sef de guvern care vine personal la sediul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO