Eveniment

„Consolidarea fiscală şi ajustarea personalului bugetar nu au ajuns la capăt. Suntem la mijlocul drumului“

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Trendul de revenire economică probabil că a început, dar nu putem spune cu certitudine asta. O creştere economică de 1,5% pentru România este mică şi nu aduce mai nimic la nivel de putere de cumpărare, de venituri ale populaţiei. Pentru ca populaţia să simtă şi la buzunar vor mai trece probabil 2-3 ani. Atenţie, dacă vrem să simţim asta în mod sustenabil

„Consolidarea fiscală şi ajustarea personalului bugetar nu au ajuns la capăt. Suntem la mijlocul drumului“

Autor: Mihaela Claudia Medrega

07.04.2011, 23:55 67

Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, de 3% din PIB, parea fi provocatoare şi ambiţioasă şi poate necesita măsurisupli­mentare de control strict al chel­tuielilor bugetare şi deîmbunătăţire a co-lec­tării taxelor, chiar dacă activitateaeconomică este proiectată să accelereze în 2012, potrivit lui IonuţDumitru, preşe­dintele Consiliului Fiscal.

În acest condiţii, fondul de salarii poate creşte anul viitordoar cu 5%, iar pensiile s-ar putea majora cu cel puţin 7%.

"Există nişte plafoane care s-au sta­bilit pentru cheltuielilede personal pentru 2012, respectiv încadrarea în 7,1% din PIB,conform cu ţintele deja asumate. Pe ba­za ultimei variante astrategiei fiscal-bu­getare şi legii care reglementează plafoa­nelepentru cheltuieli, putem spune că există un potenţial de creştere afondului de salarii de 5% ca să ne putem încadra în 7,1% din PIBpentru anul viitor. Evident, dacă avem un PIB mai mare, putemcreşte mai mult", a spus Dumitru la prezentarea raportului anual alConsiliului Fiscal.

Fondul de salarii include numărul de salariaţi şi salariulmediu, ceea ce în­seamnă că salariile pot creşte cu mai mult de 5%anul viitor dacă personalul se reduce, a explicat Dumitru.

Creşterea economică prognozată pentru acest an este de 1,5%,avansul PIB urmând să ajungă anul viitor la 3,9%. În 2011 deficitulbugetar ar trebui să fie ajustat la 4,4% din PIB, ţintă consideratăplauzibilă.

Eventualele derapaje de la o politică fiscal-bugetară strictă,cum ar fi inversarea unor măsuri de austeritate implementate deja,pot conduce la depăşirea ţintelor de deficit bugetar pentru 2011 şi2012 şi la deteriorarea percepţiei de risc faţă de România, a spusDumitru.

Tiparul aşteptat al creşterii economice viitoare, bazată perevenirea investiţiilor şi performanţa bună a exporturilor, nu esteneapărat unul "tax rich", de natură să genereze creşteriproporţionale ale veni­turilor bugetare, ceea ce face cu atât mainecesară o abordare prudentă a cons­truc­ţiei politicii fiscalbugetare. În acest context, anul electoral 2012 reprezintă un riscsemnificativ pentru procesul de con­so­li­dare fiscală, în viziuneaConsiliului Fis­cal. Dumitru a amintit că acumularea de pierderi şide arierate în sectorul compa­niilor de stat constituie un risc laadresa sustenabilităţii finanţelor publice pe termen mediu. Primele10 companii de stat clasate din punctul de vedere al plăţi­lorrestante însumează aproximativ 73% din totalul arieratelorcompaniilor de stat.

Sistemul de taxe şi impozite în România este caracterizat de ocolectare slabă, cu o administrare ineficientă şi o biro­craţieexcesivă, o bază de impozitare relativ redusă, cu multe excepţii şidedu­ceri legale şi o evaziune fiscală ridicată, potrivitConsiliului Fiscal.

Evaziunea fiscală doar în cazul CAS, TVA şi impozitului pe venitreprezintă 9% din PIB, ponderea angajaţilor la negru în totalsalariaţi crescând de la 20% în 2008 la 26% anul trecut, ceea ces-a re­flec­tat într-o colectare şi mai slabă a taxelor.


Principalele provocări la adresa sustenabilităţiifinanţelor publice:

  • n slaba colectare a veniturilor bugetare (inclusiv evaziuneafiscală ridicată)

  • n deficitul cronic al sistemului public de pensii

  • n pierderile ridicate ale companiilor de stat

  • n disciplina financiară slabă la nivelul autorităţilorlocale

  • n eficienţa redusă a cheltuirii banilor publici

  • n starea financiară foarte precară a sistemului sanitar careconduce la acumularea unor arierate cronice

  • n necesitatea unui control strict la nivelul cheltuielilorsociale

  • n stabilirea unui set de priorităţi investiţionale publice şibugetarea multianuală a acestora (care să exceadă ciclulpolitic)

Gherghina, Finanţe: Pensiilevor fi majorate cu circa 6% în 2012

Pensiile din sectorul public vor fi majorate anul viitor cuaproximativ 6%, reprezentând indexarea cu rata inflaţiei şijumătate din creşterea salariului mediu, iar drepturile salarialeale profesorilor vor fi acordate eşalonat în intervalul 2012-2014,potrivit lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat în MinisterulFinanţelor responsabil cu politica bugetară. Gherghina a menţionatcă suma care trebuie plătită celor care au câştigat în instanţămajorări salariale este de 7,5 mld. lei la nivelul tuturorcategoriilor de bugetari. În cazul profesorilor, drepturilesalariale vor fi eşalonate la plată în intervalul 2012-2014, avândîn vedere că majorarea salariilor conform deciziilor judecătoreştiar impune concedierea a aproape 100.000 de angajaţi din sectorulbugetar pentru a menţine anvelopa salarială fără majorareaimpozitelor.

Conform programului de eşalonare, 34% din valoarea sumelor vorfi plătite în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014. Gherghina a spus că"dacă se dă drumul la salarii în sectorul bugetar", o măsurăalternativă este creşterea impozitelor - ceea ce nu este de dorit -sau reducerea cheltuielilor cu investiţiile, ceea ce va antrenareducerea activităţii economice. În ceea ce priveşte principaleleimpozite, Gherghina a spus că diminuarea contribuţiile de asigurărisociale ar putea să fie cu unul până la trei puncte procentuale,dar momentul scăderii ar putea fi amânat pentru anul viitor, înfuncţie de gradul de colectare a veniturilor. El a spus că înstrategia fiscal-bugetară pentru anul viitor nu este luată încalcul la acest moment o reducere a cotei unice de impozitare.Datele estimate pentru primul trimestru al acestui an indică undeficit bugetar de 5,6 mld. lei, reprezentând 1% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO