Eveniment

Consiliul Fiscal: Nu este oportună relaxarea fiscală. Rezolvarea deficitului de pensii este prioritatea zero

Consiliul Fiscal: Nu este oportună relaxarea fiscală. Rezolvarea deficitului de pensii este prioritatea zero
11.08.2010, 23:58 38

Relaxarea fiscală nu este oportună în pe­rioa­da următoare,având în vedere nevoia de reducere a deficitului bugetar, dar nicima­jo­rarea taxelor nu este o soluţie, im­pu­nându-se îmbunătăţireacolectării pentru ma­jorarea veniturilor bugetare, a căror pondereîn PIB cla­sează România pe ultimul loc în UE, în viziuneaConsiliului Fiscal.
România se plasează pe ultimele locuri din UE la aproape toateratele efective de încasare, atât din impozitul pe venit, cât şidin cel pe profit, având toto­dată cel mai redus nivel alveniturilor bugetare totale, cu 32,1% din PIB, şi penultima ponderela veniturile fiscale.
Membrii consiliului apreciază că reducerea evaziunii este opri­oritate şi propun eliminarea ex­cep­ţiilor şi creşterea bazeide impo­zitare, sim­pli­ficarea siste­mu­lui de taxe, creşterearede­ven­ţelor pentru exploatarea re­surselor na­tu­ra­le,alinierea im­po­zitelor pe avere la standarde eu­ropene şicreşterea venitu­rilor nefiscale.
"România are o problemă în primul rând de colectare ca­re ţine şide structura econo­mi­ei şi de faptul că există zonene­fiscalizate. În primul rând tre­buie eliminate excepţiilele­ga­le. În România nu avem o evaziune emina­men­te ilicită, ci oevaziune care este promo­va­tă de le­ge. Exemplul clasic esteagri­cultura", a de­cla­­rat Ionuţ Du­mi­tru, preşedinteleconsiliului.
Deşi nu văd opor­tu­nă relaxarea fiscală în pe­rioada următoare,membrii Consiliu­lui Fiscal apreciază că cele mai mari bene­ficiiar putea proveni din reducerea contri­bu­ţi­ilor de asigurărisociale, care ar fi o măsură bună pentru reducerea economieisubterane.
România se plasa pe locul 19 la rata implicită de taxare aferentăcontribuţiilor socia­le, cu 24,8% (calculată ca raport întrecon­tribu­ţiile sociale încasate şi remu­ne­ra­rea salariaţilor),faţă de o cotă agregată legală de 43% la finele lui 2008. În ceeace priveşte TVA, majorată de la 1 iulie de la 19% la 24%, experţiiConsiliului Fiscal consideră nepotri­vi­tă diminuarea acesteia,deoarece nu va avea ca efect scăderea preţurilor.

Pensiile - prioritatea zero
În opinia Consiliului Fiscal rezolvarea problemei pensiilor artrebui să reprezinte "prioritatea zero" a României în procesul dereducere a deficitului bugetar.
"Pensiile reprezintă prioritatea zero pentru România, pentru că nuputem finanţa la nesfârşit plata pensiilor de la bugetul de stat.La cheltuielile cu pensiile, România ocupă locul 6 în UE şi este peprimul loc în rândul noilor state membre. Dacă se are în vedereraportul dintre cheltuielile cu pensiile şi veniturile bugetare,România se plasează pe locul doi, după Grecia. Suntem într-ocompanie deloc selectă", a spus Dumitru.

Noul for
Consiliul Fiscal este o autoritate independentă compusă din cincimembri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şibugetare, care va sprijini activitatea Guvernului şi aParlamentului în procesul de elaborare şi derulare a politicilorfiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelormacroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi apoliticilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung. Din ConsiliulFiscal fac parte Ionuţ Dumitru din partea Asociaţiei Române aBăncilor şi econo­mist-şef la Raiffeisen Bank, Răzvan Stanca - BNR,Silviu Şeitan - Institutul Bancar Român, Lucian Liviu Albu -Academia Română şi Tatiana Moşteanu - Academia de StudiiEconomice.


Recomandările Consiliului Fiscal

n Strategie naţională de dezvoltare a infrastructurii;
n Strategie coerentă de management al datoriei publice;
n Bugetare multianuală şi ierarhizarea raţională a priorităţilor lanivel local;
n Îmbunătăţirea infrastructurii - prin absorbţia rapidă afondurilor europene şi parteneriate public-private;
n Conduită prudentă şi caracter anticiclic pentru politicafiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO