Eveniment

Consiliul Fiscal: Măsurile anunţate de Ministerul Finanţelor nu sunt suficiente pentru majorarea veniturilor şi, în lipsa unei consolidări fiscale credibile, deficitul fiscal va ajunge în 2019 la 3,4 – 3,7% din PIB, pe cash. Golul de venituri poate atinge 8,7 mld. lei

Consiliul Fiscal: Măsurile anunţate de Ministerul...

Autor: Iulian Anghel

08.08.2019, 13:43 14393

Există riscuri semnificative de depăşire a ţintei de deficit asumate şi chiar a nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. În absenţa adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 potrivit metodologiei naţionale este cuprins între 3,4% - 3,7% din PIB, apreciază Consiliul Fiscal în concluziileopiniei cu privire la proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe 2019.

Guvernul ar urma să aprobe astăzi prima rectificare bugetară pe 2019, un proiect criticat în ultimele zile de oamenii de afaceri, sindicate şi administraţia locală.

Este un proiect care introduce noi taxe şi se bazează pe deflatorul PIB pentru a indica o creştere de venituri bugetare. În aceeaşi vreme, Finanţele susţin că deficitul bugetar va rămâne la sub 3% din PIB, deşi datele arată, la şase luni, un deficit bugetar de 2% din PIB (20 mld. lei). Prin urmare, pentru menţinerea în ţinta de deficit de 3% din PIB, guvernul mai are a dispoziţie o posibilitate de împrumut de doar 8,5 mld. lei (deficitul cash fiind stabilit la 28,5 mld. lei).

Proiectul de rectificare bugetară consemnează o revizuire ascendentă atât a veniturilor totale ale BGC (plus 2,4 mld. lei), cât şi a cheltuielilor bugetare (plus 2,6 mld. lei). Consiliul Fiscal are rezerve însemnate faţă de nivelul propus în cazul veniturilor bugetare – mai ales în cazul celor din TVA şi contribuţii de asigurări sociale – identificând un minus de venituri cumulat situat între 5,8 - 6,8 mld. lei. În plus, o eventuală neincludere în lista proiectelor eligibile din fonduri europene a celor din cadrul PNDL propuse pentru decontare retrospectivă ar majora potenţialul gol de venituri la 7,7-8,7 mld. lei”, arată Consiliul Fiscal, în opinia semnată de şeful instituţiei Daniel Dăianu. 

Este primul raport semnat de noua conducere a Consiliului Fiscal, a cărui preşedinte a fost desemnat Daniel Dăianu.

Consiliul Fiscal arată în opinia citată că are rezerve faţă de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistenţă socială şi cele cu achiziţiile de bunuri şi servicii.

“Consiliul Fiscal apreciază, pe baza elementelor de mai sus, că există riscuri semnificative de depăşire a ţintei de deficit asumate şi chiar a nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. În absenţa adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 potrivit metodologiei naţionale este cuprins între 3,4% - 3,7% din PIB”.

Consiliul mai arată că sunt necesare “măsuri serioase” de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului cât şi perspectiva pe termen mediu, prin creşterea veniturilor şi/sau raţionalizarea şi eficientizarea cheltuielilo: ”O majorare substanţială a veniturilor bugetare pare o condiţie sine-qua-non în acest proces de consolidare”.

Consiliul nu sugerează soluţia majorării veniturilor, dar o creştere de taxe este singura măsură care poate majora veniturile BGC pe termen scurt.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO