Eveniment

Consiliul Concurenţei: Platformele de comerţ online pot limita creşterile nejustificate ale preţurilor pentru produsele şi serviciile de bază în actuala situaţie de criză

Consiliul Concurenţei: Platformele de comerţ online pot...

Autor: Alex Ciutacu

23.03.2020, 16:49 167

Operatorii platformelor de comerţ online pot acţiona astfel încât să limiteze creşterile abrupte de preţuri pentru produse şi servicii considerate a fi de bază în timpul crizei COVID-19, a anunţat Consiliul Concurenţei.

„Companiile trebuie să se asigure că produsele lor sunt disponibile la preţuri competitive. Ca urmare, administratorii platformelor de comerţ online pot impune măsuri pentru limitarea creşterilor nejustificate ale preţurilor pentru produsele şi serviciile de bază”, a transmis autoritatea de Concurenţă din România.

În această privinţă, autoritatea aminteşte că legislaţia permite producătorilor să stabilească preţuri maxime pentru produsele lor, ceea ce ar putea limita creşterea nejustificată a preţurilor distribuitorilor.

„Consiliul Concurenţei urmăreşte foarte atent comportamentul companiilor şi atrage atenţia că nu va ezita să ia măsuri în cazul în care acestea se angajează în practici abuzive (cum ar fi stabilirea preţurilor excesive) sau de tip cartel”, potrivit reprezentanţilor.

În actuala situaţie de criză generată de pandemia COVID-19, Consiliul Concurenţei lasă companiile să acţioneze în mod coordonat, „astfel încât să evite deficitul de produse esenţiale şi să asigure o distribuţie echilibrată a acestora”.

„ De exemplu, comercianţii cu amănuntul îşi pot coordona atât transporturile de marfă, pentru a asigura aprovizionarea de produse de bază din toate domeniile, cât şi livrările la domiciliu pentru persoanele care nu îşi pot părăsi locuinţele”, a punctat autoritatea.

Măsurile anunţate de Consiliul Concurenţei sunt în linie cu politica adoptată în timpul crizei COVID-19 la nivelul Comisiei Europene şi al autorităţilor de concurenţă din statele membre

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO