Eveniment

Consiliul Concurenţei dă liber la „turnat“ parteneri de afaceri. Cine „ciripeşte“ primul este iertat

Consiliul Concurenţei dă liber la „turnat“ parteneri de afaceri. Cine „ciripeşte“ primul este iertat

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Vii la noi cu elemente care care să ne ajute să-i prindem pe alţii, iar noi nu te penalizăm.

15.06.2010, 00:00 24

Consiliul Concurenţei a acordat prima "clemenţă", în cazul uneiînţelegeri de tip cartel, iertând pe cineva implicat în aceastăafacere pe care, mai apoi, a denunţat-o.

Acest tip de aranjament numit "ofertă condiţionată", iniţiat înseptembrie 2009, presupune să-ţi denunţi partenerii implicaţi înafaceri grave care încalcă concurenţa, beneficiind fie de iertareatotală, fie parţială din partea Consiliului, în funcţie de graba cucare te prezinţi în faţa inspectorilor de concurenţă.

"Vii la noi cu elemente care care să ne ajute să-i prindem pealţii, iar noi nu te penalizăm. Clamenţa poate fi totală, dacă teprezinţi primul, sau parţială, îţi diminuăm amenda cu 50%, dacă viial doilea. Deocamdată am încheiat o primă înţelegere de acest fel",a declarat ieri pentru ZF Bogdan Chiriţoiu, preşedinteleConsiliului Concurenţei.

Amenzile pe care Consiliul Concurenţei le dă pot atinge 10% dincifra de afaceri a unei companii. Cea mai mare amendă pe careConsiliul a dat-o a privit o înţelegere de tip cartel pentrufixarea preţurilor între principalii producători de ciment dinRomânia - Lafarge Romcim SA, Holcim (România) şi CarpatcementHolding SA. Amenda a fost de peste 28 de milioane de euro pentrucei trei producători. Se întâmpla în 2005.

Ce ar determina un om de afaceri să iasă

dintr-o înţelegere nu tocmai curată şi să-şi denunţe partenerii?"Poate îi este frică să nu fie el denunţat înainte. Sau se poateschimba managementul unei companii, iar noul director să se ia cumâinile de cap gândindu-se la ce a găsit acolo. Astfel deînţelegeri sunt frecvente în Occident şi sunt răsplătite prinştergerea amenzii, pentru că ţi se dă totul pe tavă. În afară deînţelegerea încheiată mai avem şi alte oferte", a afirmatChiriţoiu. El nu a dorit să dezvăluie domeniul în care s-a realizatînţelegerea, pe motiv că investigaţia este în curs, iar strategiaeste să nu afle cel denunţat ce i se pune la cale.

Pe de altă parte, ieri, reprezentanţii Consiliului Concurenţeiau semnat cu autorităţile de supraveghere a achiziţiilor publicedin România - Autoritatea Naţională pentru Reglementare şiMonitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Consiliul Naţionalde Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) - protocoale de colaborarepentru crearea unui sistem prin care să fie depistate mai repedeeventualele aranjamente între firme pentru trucarea unor licitaţiipublice.

Potrivit lui Chiriţoiu, acest lucru va ajuta Consiliul sădescopere înţelegerile neconcurenţiale dintre firme şi situaţiileîn care la unele licitaţii sunt încălcate principiile libereiconcurenţe. "Vom face o bază de date comună în care noi vor aveaacces la toate documentele pe care le folosesc cei de la ANRMAP înanchetele lor. Vom putea să descoperim mai uşor cazuri precum celde la Ministerul Apărării unde am constatat că, deşi la licitaţiiparticipau trei firme diferite, ofertele erau depuse de aceeaşipersoană", a declarat Chiriţoiu.

Potrivit Cristinei Trăilă, preşedinta ANRMAP, vor fi excluşi dinlicitaţii aceia care sunt în conflict de interese - au rude de pânăla gradul patru cu autorităţile contractante.

Ofertantul va trebuie să prezinte, în viitor, lista cuîntreprinderile afiliate - putând fi depistate astfel, susţineTrăilă, situaţiile în care la o licitaţie sunt prezente mai multefirme, dar, practic, totul se rezumă la o înţelegere între o firmăşi filialele ei.

Suspiciune de trucare a licitaţiilor laRomgaz

Consiliul Concurenţei a anunţat ieri că a declanşat oinvestigaţie privind o posibilă înţelegere între agenţii economiciimplicaţi în licitaţiile organizate de Romgaz Mediaş şiTransatlantic Worldwide România Bucureşti, pentru atribuireacontractelor de servicii de foraj. Amenda pe care o riscă Romgaz,companie deţinută de stat, poate ajunge la 1% din cifra de afaceri.Totodată, Consiliul a informat că a declanşat şi o investigaţie pepiaţa locală a lucrărilor de instalaţii de utilizare a gazelornaturale din oraşele Turnu Măgurele, Alexandria, Giurgiu şiOlteniţa. Investigaţia vizează o posibilă înţelegere între 11agenţi economici cu privire la stabilirea unui tarif unic deprestare a acestor servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO