Eveniment

Consilierii locali votează astăzi un buget record pentru Bucureşti – 5,2 mld. lei

Consilierii locali votează astăzi un buget record...

Autor: Oana Motei

26.02.2014, 19:00 515

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) urmează să voteze astăzi bugetul municipiului ale cărui venituri totale (buget local şi bugetele instituţiilor care se finanţează total sau parţial) au fost estimate la 5,2 miliarde de lei (1,16 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de anul precedent.  Este cel mai mare buget de venituri estimat în anii de după debutul crizei.

Conform proiectului de hotărâre de aprobare a bugetului care ar urma să intre pe ordinea de zi a şedinţei consiliului general, cheltuielile pentru 2014 sunt estimate la 5,3 mld. lei. Bugetul local are estimat atât la venituri, cât şi la cheltuieli 4,5 mld. lei. O bună parte din aceste venituri vor pleca şi anul acesta spre subvenţii pentru populaţie: 522 de milioane de lei subvenţii la energie şi 546 de milioane de lei la transport. Alte 222 mil. lei se duc la Sănătate, la Cultură (teatre, specta­cole) merg 578 mil. lei, la locuinţe 426 mil. lei şi la protecţia mediului 136 mil. lei.

Principalele proiecte de investiţii pentru 2014 prevăzute în buget sunt lucrările la Pasajul Basarab, finalizarea staţiei de epurare Glina şi reabilitarea stadionului naţional Lia Manoliu. Astfel, în 2014 pentru staţia de epurare Glina sunt alocate 339 mil. lei, aproximativ 75 mil. euro.

Regia de transport public şi cea de distribuţie a energiei termice - RATB şi RADET - au prevăzute în buget ca subvenţii, sumele de 546 mil. lei şi respectiv 552 mil. lei. Pentru infra­structura de transporturi există, de asemenea, fonduri im­por­tante. Pentru lucrări la Pa­sajul Basarab sunt alocate 78 mil. lei. Reabilitarea siste­mului rutier pe linia de tramvai bulevardul Liviu Rebreanu are alocat din bugetul de investiţii 56 mil. lei. Alte lucrări importante pentru sistemul rutier din Bucureşti care au prevăzute fonduri pentru 2014 sunt: pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii - 50 de milioane de lei, penetraţie bd. Timişoara - 20 mil. lei şi Pasajul Muncii - 45,3 mil. lei.

Supralărgirea carosabilului în zona Fabrica de Glucoză este un alt proiect spre care se îndreaptă fonduri importante din buget - 40 mil. lei.

Complexul Sportiv Lia Manoliu are alocat pentru 2014 un buget de 40 mil. lei pentru Sala Multifuncţională din incinta acestuia.

La capitolul sănătate, investiţiile sunt reduse, suma cea mai consistentă mergând spre reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului de Ortopedie Foişor - 6 mil. lei şi alte 5 mil. lei pentru echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii „Victor Gomoiu“

În acest moment, municipalitatea are începute lucrări de investiţii de 22,4 miliarde de lei. Până la finele lui 2013, realizase lucrări de 7 miliarde de lei. Rămân lucrări de efectuat de peste 15 miliarde de lei, dar în 2014 pentru investiţii au fost repartizaţi doar 1,44 miliarde de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO