Eveniment

Conferinţa Mediafax - Monitorul Apărării şi Securităţii: În faţa unei Rusii din ce în ce mai agresive, arhitectura de securitate a Europei nu poate fi imaginată în afara NATO şi fără prezenţa SUA în Europa şi la Marea Neagră

Conferinţa „Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate - Viziunea României“

Conferinţa Mediafax - Monitorul Apărării şi...

Autor: Mediafax

17.04.2019, 00:07 322

Caracterul complex, interco­nectat şi transna­ţional al provocărilor uriaşe cu care se confruntă sistemul internaţio­nal configurat după Al Doilea Război Mondial evidenţiază importanţa absolută a continuării cooperării transatlan­tice şi a construirii unor noi punţi între oamenii şi popoarele care împărtăşesc aceleaşi valori şi preocupări majore de securitate.

Este extrem de important ca Europa să rămână în centrul securităţii transatlantice, iar Europa Centrală şi de Est ar trebui să joace un rol central în modelarea viitorului securităţii europene. În special, membrii NATO din flancul estic au nevoie de asigurarea permanentă a securităţii şi de aranjamente consecvente pentru o prezenţă militară sporită în regiune. La est, UE este preocupată de încălcarea ordinii europene de securitate, iar regiunea Mării Negre prezintă probleme complexe de securitate, fiind o intersecţie critică a coridoarelor est-vest şi sud-nord. România se află la răscrucea tuturor acestor probleme de insecuritate şi, prin urmare, un actor strategic pentru orice strategie globală de securitate europeană şi transatlantică.

Subiectele Conferinţei s-au referit la aceste provocări de securitate într-o lume a „primordialităţilor“, la configurarea arhitecturii de securitate la nivel naţional, regional şi global, la factori de (in)securitate şi la modul în care tehnologiile emergente modelează noul sistem geopolitic.

Printre personalităţile prezente la conferinţă s-au numărat generalul american Charles Wald, fost locţiitor al şefului Co­mandamentului SUA în Europa, Carol Rollie Flynn, profesor asociat al Programului de Secu­ritate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Ex­ternă din SUA, Hans-Lothar Domrose, fost comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum, Arnold Dupuy, expert al firmei de consultanţă Booz Allen Ha­milton şi analist la Departa­mentul Apărării din SUA, sau George Ciamba, mi­nistru delegat pentru afaceri europene. Aceştia au subliniat că, în faţa unei Rusii din ce în ce mai agre­sive arhitectura de securitate a Europei nu poate fi imaginată în afara umbrelei NATO şi fără o prezenţă activă a SUA în Europa şi, în ceea ce priveşte România, la Marea Neagră.

Hans-Lothar Domrose a arătat că Statele Unite sunt extrem de importante şi sunt garantul nuclear pentru noi toţi: „UE a decis să-şi întărească capacităţile pentru a-şi îmbunătăţi apărarea. Însă vreau să fiu foarte clar în această privinţă: nu există apărare colectivă sub umbrela UE. Singura organizaţie care oferă apărare colectivă şi să asigure securitate este NATO, nimeni altcineva.“ Carol Flynn, specialistă CIA în com­­baterea terorismului, a subliniat că România este riverană Mării Neagre, aproape de graniţa cu Rusia, „de aceea sunteţi o ţară importantă“. Ea a spus că, pe partea războiului tradi­ţional, Rusia nu poate concura cu aliaţii din NATO, însă se poate implica în războiul cibernetic, care este foarte periculos.

Charles Wald a dat asigurări că Statele Unite îşi menţin angajamentele şi apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică: „În Statele Unite, avem acest organism important, Senatul. Iar Senatul SUA susţine în proporţie de sută la sută rămânerea Statelor Unite în NATO, nu există niciun dubiu în legătură cu acest lucru“.

Arnold Dupuy a apreciat că România reprezintă un element esenţial în materie de securitate în Europa de Sud-Est. În contextul în care Turcia îşi modifică poziţia, România are o relaţie din ce în ce mai apropiată cu NATO şi Uniunea Europeană. Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de o naţiune puternică la nivel regional, în contextul conflictelor latente şi al militarizării în creştere în Europa de Est.

George Ciamba a apreciat că zona Mării Negre nu funcţionează „ca la manual“, iar faptul că alocăm mai mult pentru apărare nu înseamnă că se reduc ameninţările: „Există aici un interes mai mare decât în zona ţărilor baltice. Trebuie să profităm de securitatea pe care ne-o oferă NATO aici“.

 

 
 

Hans-Lothar Domrose, general german, fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum: NATO, singura organizaţie ce oferă apărare colectivă 

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va ataca NATO, pentru că, deşi este nebun, nu este în totalitate nebun, pentru că nu ştie cum vom riposta. Aşa că are cel puţin şase elemente cu care să ne stoarcă în fiecare zi: Ucraina, Marea Neagră, Belarus - dacă se uneşte cu Belarus vom avea un al doilea exemplu de Ucraina, acest lucru este realistic, mult mai realistic decât o invazie în Finlanda - Republica Moldova, Balcanii. În plus ne ameninţă şi cu şi armele hipersonice, cu Tratatul INF (Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare -n. red.). Statele Unite sunt extrem de importante, sunt garantul nuclear pentru noi toţi. UE a decis să-şi întărească capacităţile pentru a-şi îmbunătăţi apărarea. Însă vreau să fiu foarte clar în această privinţă: nu există apărare colectivă sub umbrela UE. Singura organizaţie care oferă apărare colectivă şi să asigure securitate este NATO, nimeni altcineva.

 

 
 
 

Carol Flynn, specialistă CIA în combaterea terorismului: Sunteţi la Marea Neagră, sunteţi aproape de graniţa cu Rusia, de aceea sunteţi o ţară importantă

În ziua de astăzi, pe partea războiului tradiţional, Rusia nu poate concura cu noi, însă se poate implica în războiul cibernetic, care este foarte periculos. Pe ruşi îi preocupă, nu atât acţiunile noastre, ci toate mişcările care au loc în interiorul său. Mişcările de la Moscova, spre exemplu, care au avut loc în urmă cu câţiva ani. Au început să se ia măsuri împotriva presei şi a societăţii civile. Acolo, în acel mediu, a fost localizat marele pericol. Ce se întâmplă în regimurile democratice? Acestea sunt deschise, promovează transparenţa, iar în Rusia zilelor noastre nu este permisă această transparenţă. România, având în vedere amplasarea sa strategică, se află în linia întâi. Sunteţi la Marea Neagră, sunteţi aproape de graniţa cu Rusia, de aceea sunteţi o ţară importantă.

 

Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax: Este de neconceput securitatea în România fără prezenţa SUA

Securitatea ajunge să nu mai fie un termen folosit în discuţii de nişă. În ultimii 20-30 de ani, nu am făcut suficient de multe pentru securitate, în afară de alăturarea la NATO. E de neconceput securitatea României şi în regiune fără prezenţa Statelor Unite.

Un sondaj realizat în ultimele patru zile în cadrul site-urilor din Mediafax Group arată că românii cred în NATO şi consideră că securitatea nu poate fi asigurată fără prezenţa SUA. Potrivit sondajului, la întrebarea „Apreciaţi că România este capabilă să vă asigure securitatea?” (11.516 răspunsuri), rezultatul este: „Da” - 24,45%; „Nu” - 68,90%; „Nu ştiu/ Nu răspund” - 6,65%. La întrebarea „Este important statutul de membru NATO pentru România?” (8.469 răspunsuri), rezultatul este: „Da” - 83,37%; „Nu” - 13,38%; „Nu ştiu / Nu răspund” - 3,25%; La întrebarea „Trebuie să aloce România 2% din PIB pentru Apărare?” (5.982 răspunsuri), rezultatul a fost: „Da” - 75,76%; „Nu” - 19,61%; „Nu ştiu / Nu răspund” - 4,63%. La întrebarea „Securitatea europeană poate fi asigurată fără sprijinul SUA?” (4.287 răspunsuri) rezultatul merge în aceeaşi direcţie: „Da”-28,01%; „Nu” -67,44%; „Nu ştiu / Nu răspund” - 4,55%. Şi, în fine, întrebarea „Consideraţi că Rusia este principala ameninţare la adresa securităţii României?” (3.830 răspunsuri), rezultatul a fost: „Da” -61, 88%; „Nu” - 33,89%; „Nu ştiu / Nu răspund” -4,23%.

 

 
 
 

Charles Wald, general american fost locţiitor al şefului Comandamentului SUA în Europa: Statele Unite rămân în cadrul Alianţei Nord-Atlantice

 

Statele Unite menţin angajamentele şi apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Recent, la Washington, NATO a celebrat 70 de ani de la înfiinţare. Miniştrii de externe au reiterat angajamentele în cadrul NATO. Există multe discuţii referitoare la angajamentul SUA faţă de NATO. În Statele Unite, avem acest organism important, Senatul. Iar Senatul SUA susţine în proporţie de sută la sută rămânerea Statelor Unite în NATO, nu există niciun dubiu în legătură cu acest lucru.

 
 

 
 

Arnold Dupuy, expert al firmei de consultanţă Booz Allen Hamilton şi analist la Departamentul Apărării din SUA: România este element esenţial de securitate în Europa de Sud-Est

România reprezintă un element esenţial în materie de securitate în Europa de Sud-Est. În contextul în care Turcia îşi modifică poziţia, România are o relaţie din ce în ce mai apropiată cu NATO şi Uniunea Europeană. Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de o naţiune puternică la nivel regional, în contextul conflictelor latente şi al militarizării în creştere în Europa de Est. Securitatea energetică este foarte importantă. România are posibilitatea de a asuma poziţia de lider regional important în cadrul NATO.

 
 

 

George Ciamba, ministrul afacerilor europene: Zona Mării Negre nu funcţionează ca la manual

Zona Mării Negre nu funcţionează ca la manual, iar faptul că alocăm mai mult pentru apărare nu înseamnă că se reduc ameninţările. Avem o geografie diferită faţă de cea a altor state membre, de aceea punem mult accent pe securitate şi pe legătura transatlantică, pentru că doar aşa putem asigura securitatea României. România se află într-o zonă unde s-au schimbat graniţele şi ştim ce înseamnă să te afli foarte aproape de zonele de conflict. În momentul de faţă se încearcă tot felul de jocuri în zonă pentru a perturba activitatea NATO. Zona Mării Negre nu funcţionează ca la manual, trebuie să ne adaptăm repede. Există aici un interes mai mare decât în zona ţărilor baltice. Trebuie să profităm de securitatea pe care ne-o oferă NATO aici.

 
 

 
 

Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial: Putinismul a devenit o mişcare în sine

Am citit recent ce au spus două personalităţi importante din Rusia, care precizau că spiritul lui Putin rămâne în picioare indiferent unde va fi Putin peste câţiva ani, şi se referea la aşa-numitul Putinism - ideologie importată de Rusia. Putinimul a devenit o mişcare în sine, prin care este abordată puterea în mod vertical. Obiectivul (acestei ideologii – n. red.) este de a distorsiona luarea de decizii. Este vorba de un război informaţional, dar asta nu înseamnă că Rusia va renunţa la forţele armate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO