Eveniment

Conferinţa Mediafax: Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru programul „Casa verde“

Conferinţa Mediafax: Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru programul „Casa verde“

Conferinţa „Mediafax Talks about Energy“ a adus la aceeaşi masă reprezentanţi ai guvernului, ai Consiliului Concurenţei, precum şi ai băncilor. Mediafax Foto

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.09.2012, 00:05 590

Rovana Plumb, ministrul mediului, a declarat ieri în cadrul conferinţei "Mediafax Talks about Energy" că Guvernul a alocat 20 mil. lei până la sfârşitul anului pentru finanţarea proiectelor din cadrul programului "Casa verde".

"Am găsit posibilitatea de a repune în practică programul Casa verde, prin alocarea a 20 mil. lei până la sfârşitul anului pentru proiectele deja depuse", a declarat Rovana Plumb.

"Casa verde" este un program destinat exclusiv persoanelor fizice prin care acestea pot solicita finanţare nerambursabilă pentru instalarea unor sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

Scopul acestui program este de a îmbunătăţi calitatea aerului, a apei şi a solului prin reducerea gradului de poluare determinată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili, prin introducerea unor sisteme de încălzire care utilizează energia regenerabilă.

Rovana Plumb a spus că printre proiectele derulate de Ministerul Mediului se numără şi cele care sprijină instalarea unor sisteme de termoficare care folosesc energie regenerabilă, unde există 38 de proiecte depuse în valoare de 40 mil lei şi cele care vizează creşterea producţiei de energie regenerabilă, unde sunt 68 de proiecte depuse, în valoare de 1,2 mld. lei. Acest program este finanţat din bugetul Ministerului Mediului, iar sumele acordate sunt fixe, în funcţie de tipul de instalaţie.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi conferinţe, ministrul mediului a anunţat că Guvernul vrea să simplifice accesul la finanţare pentru proiectele de energie regenerabilă, Executivul finalizând elaborarea unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea legii energiei şi gazelor.

"Încercăm să răspundem cât mai repede dorinţelor investitorilor în energie regenerabilă şi suntem gata cu o ordonanţă de urgenţă de modificare a două articole din Legea 123 din 2012 (a energiei şi a gazelor- n.red.) astfel încât să existe claritate şi celeritate privind contractarea şi finanţarea", a mai spus Rovana Plumb în cadrul conferinţei Mediafax. Ea a mai spus că pe data de 10 octombrie va avea loc dezbaterea finală pe tema evaluării componentei de mediu din strategia energetică a Guvernului pentru perioada 2011-2020. De asemenea, ministrul mediului a declarat că a fost finalizat studiul de impact asupra mediului al reactoarelor 3 şi 4 de la centrala Cernavodă, care ar urma să asigure 20% din consumul de energie, decizia finală urmând să fie aprobată prin hotărâre de guvern.

Principalele teme de discuţie de la conferinţa organizată de Mediafax au fost reforma în energie, strategia energetică a României, care nu a fost încă finalizată şi aprobată prin hotărâre de guvern, calendarul liberalizării pieţei energetice negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), impactul liberalizării asupra consumatorilor casnici şi industriali, dar şi măsurile pe care le-ar putea lua Guvernul pentru limitarea efectelor negative ale acestei liberalizări.

De asemenea, un alt subiect dezbă­tut în cadrul conferinţei a fost amânarea cu un an de către Guvern a vânzării pachetelor minoritare şi privatizarea companiilor de stat şi dacă Executivul va reuşi să respecte termenele impuse de FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO