Eveniment

Concurenta: „Prima casa” s-ar putea transforma in ajutor de stat daca finanteaza doar locuintele noi

Concurenta: „Prima casa” s-ar putea transforma in ajutor de stat daca finanteaza doar locuintele noi
10.01.2010, 23:20 194

Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu a atrasatentia ca modificarea programului "Prima casa" pentru a finantadoar locuintele noi va ajuta mai mult firmele de constructii decatpopulatia si ar putea fi vazuta la Bruxelles ca o schema de ajutorde stat.

"Daca legea va fi modificata in sensul ca va fi garantata numaiachizitia de locuinte construite de la zero, mi-ar ridica semne deintrebare in zona ajutoarelor de stat. Trebuie stabilit clar careeste scopul principal al acestei legi: daca se doreste sa fie unajutor pentru populatie, pentru achizitia unei locuinte, este binesa lasam legea asa cum este, in schimb daca se urmarestesprijinirea economiei prin redresarea sectorului constructiilor,atunci trebuie sa gasim o solutie care sa poata fi aprobata deComisia Europeana", a spus Chiritoiu intr-o conferinta de presaorganizata vineri de Consiliul Concurentei (CC).

Programul "Prima casa" prin care statul garanteaza crediteleimobiliare contractate de persoanele fizice a fost introdus deGuvern in 2009.

Guvernul nu a stabilit inca sumele ce urmeaza sa fie utilizatein 2010 si daca va aduce modificari la acest program. Deoarece"Prima casa" nu a avut un impact vizibil pe piata constructiilor,Guvernul ia in calcul ca in acest an intrarea in program sa fieconditionata de achizitia unei locuinte noi.

Chiritoiu vede posibila si introducerea unei scheme de ajutor destat in sectorul constructiilor. "Sectorul constructiilor ar puteafi sprijinit printr-o schema de ajutor de stat, un program diferitde "Prima casa". A fost o discutie la Ministerul de Finante in urmacu cateva zile, dar nu e nimic concret pana acum", a afirmat sefulConcurentei.

Chiritoiu se uita si spre sectorul bancar, unde va intra invigoare in luna iunie a acestui an o directiva europeana noua carelimiteaza la 1% comisionul de rambursare anticipata perceput debanci pentru creditele de consum cu dobanda variabila negarantate,cu valori mai mici de 75.000 de euro.

"Vrem sa largim aria de aplicare a acestei directive a CE latoate tipurile de credite pentru persoane fizice cu dobanzivariabile, inclusiv la cele ipotecare", a spus Chiritoiu.

"Prioritatea trebuie sa fie implementarea directivei CE, careprevede pentru banci obligatia limitarii comisionului de rambursareanticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori intre200 si 75.000 de euro. Nu este momentul sa fie eliminat sau reduscomisionul de rambursare anticipata pentru toate tipurile decredite", a declarat pentru Mediafax Radu Ghetea, presedinteleAsociatiei Romane a Bancilor.

Cand devine o intelegere intre companiisanctionabila

  • Intelegerile intre companii concurente pentru crestereasimultana a preturilor pe o piata sunt o practica ilegala.
  • Alte practici des intalnite si sanctionate de ConsiliulConcurentei sunt intelegerile intre companii pentru fixarea unuipret minim pe o piata sau pentru impartirea pietei.
  • Amenzile pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri acompaniilor participante la intelegeri anticoncurentiale.
  • Concurenta a amendat anul trecut 87 de agenti economici pentruimplicarea in intelegeri anticoncurentiale si pentru pu-nerea inpractica a unor operatiuni de concentrare economica.
  • In 2008 au fost amendati 20 de agenti economici pentru astfelde fapte.
  • Cele mai mari intelegeri amendate anul trecut de CC au fostcele de pe piata painii si de pe piata scolilor auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO