Eveniment

CONAF: Este nevoie de susţinerea în şcoli a învăţământului profesional. Un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională este încadrat cu un salariul minim brut de 3.500 - 4.000 lei lunar

CONAF: Este nevoie de susţinerea în şcoli a...

Autor: Ramona Cornea

03.08.2020, 18:27 202

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) afirmă că  este nevoie de susţinerea în şcoli a învăţământului profesional şi de o asumare atât la nivelul oficialilor cât şi de către angajatori a unui rol activ în domeniul pregătirii profesionale.

Un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională este încadrat cu un salariul minim brut de 3500-4000 lei lunar, în timp ce un absolvent de facultate primeşte un salariu minim brut de 2.230 lei dacă se angajează imediat după terminarea cursurilor universitare, susţin reprezentanţii CONAF.

”Trebuie asigurate criterii de bune practici cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condiţiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel naţional, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor şi angajatorilor, un sistem care să pună accentul pe oferirea de şanse tinerilor indiferent de categoria socială, de a se califica într-o profesie care să le aducă beneficii şi satisfacţie pe termen lung şi pe interesele angajatorilor de a avea acces la forţa de muncă bine calificată, cu competenţe specifice solid asimilate”, spune Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în ultimii zece ani populaţia şcolară a înregistrat o scădere de mai bine de 30 de procente. În ceea ce priveşte numărul celor care au urmat o şcoală profesională, statistica arată că, în anii ’90 un număr de peste 300 mii elevi urmau cursurile acestui tip de învăţământ, iar în 2019/2020 – doar puţin peste 100 mii de elevi, de circa 3 ori mai puţini faţă de începutul anilor ’90, conform CONAF.

Dacă la începutul anilor ’90 şcolile şi universităţile din România numărau peste 5 milioane de elevi şi studenţi, în acest an şcolar numărul acestora a ajuns la 3,5 milioane.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO