Eveniment

Companiile vor cumpăra gaz de la 1 ianuarie la preţul pieţei. CE a respins amânarea liberalizării

Companiile vor cumpăra gaz de la 1 ianuarie la preţul...

Autor: Radu Bostan, Andrei Cîrchelan

28.11.2014, 00:05 806

Preţul gazelor naturale pentru com­panii va fi lăsat liber de la 1 ianuarie 2015, după ce Comisia Europeană (CE) a refuzat solicitarea guvernului de a amâna procesul de liberalizare, în cadrul căruia preţul s-a dublat în ultimii doi ani. Consumatorii casnici, dar şi pro­ducătorii de energie termică vor continua să plătească la gaz preţuri reglementate, care vor fi majorate treptat până în 2021.

„Am încercat să îi conving pe cei de la CE să accepe o perioadă suplimentară de pregătire a pieţei, dar nu am reuşit. Răspunsul lor este că România trebuie să îşi ţină angajamentul, şi o va face la 1 ianuarie 2015“, a spus Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.

Angajamentul faţă de Executivul european era ca preţul plătit de consumatorii noncasnici la gazele naturale din producţia internă să crească, etapizat, de la circa 45 lei/MWh în 2012 la 119 lei/MWh de la 1 octombrie 2014.

După numeroase avertismente privind preţul din partea industriei, guvernul a emis o hotărâre pentru a stopa procesul la nivelul de 90 lei/MWh atins în aprilie 2014, dar actul se aplică numai până la sfârşitul anului 2014. În lipsa unei alte astfel de intervenţii, de la 1 ianuarie 2015 preţul pentru consumatorii noncasnici va fi preţul de pe piaţa liberă.

„Mi se pare corect faţă de IMM-uri, faţă de piaţă, să semnalez aceste lucruri şi să le spunem cum stau lucrurile. Îi invit să studieze foarte bine drepturile pe care le au ca şi consumatori, să ştie că pot schimba furnizorul, să studieze mecanismele de piaţă într-un timp foarte scurt“, a adăugat ministrul energiei.

Pe piaţă activează numeroşi furnizori de gaze, dar concurenţa este redusă în zona de producţie de gaze naturale, în condiţiile în care Romgaz şi OMV Petrom acoperă 96% din necesarul intern. Cele două companii au astfel puterea să dicteze preţul. Totuşi, un furnizor a reuşit recent să încheie prin Bursa Română de Mărfuri (BRM) un contract de achiziţie a gazului pentru perioada ianuarie-martie 2015, la preţul de 92 lei/MWh, apropiat de preţul actual reglementat.

Pentru importuri, al căror preţ este de circa 130 lei/MWh, sursa este grupul rus Gazprom, care va continua să joace un rol în alimentarea cu gaze a consumatorilor din România, într-o proporţie stabilită de autoritatea de reglementare (ANRE). Mixul pentru luna ianuarie 2015 încă nu a fost stabilit, dar în general în lunile de iarnă ANRE prevede o pondere mai mare a importurilor de gaze, pentru a suplimenta cantităţile produse şi extrase din depozite. Cota importurilor a fost stabilită în ianuarie 2014 la 26%, în februarie şi martie 2014 la 21%.

„În ianuarie-aprilie, consumul de gaze în România este la nivelul cel mai ridicat. Populaţia are prioritate pentru a consuma gazul produs în România. Marii consumatori au contracte de furnizare pe un an-doi, dar în aceste luni, consumul României depăşeşte ceea ce putem extrage din capacităţile de stocare. În aceste condiţii am o îngrijorare că piaţa de gaz se va închide pe importuri, care vor merge numai sau în mare măsură spre IMM-uri. Dacă vorbim de fabrici de pâine, sticlă sau alte tipuri de afaceri în care costul gazului reprezintă o pondere importantă în preţurile lor, poate să fie o problemă“, a mai arătat Răzvan Nicolescu, ministrul energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO