Eveniment

Companiile nu se inghesuie sa primeasca bani europeni pentru a plati salariile angajatilor

27.10.2009, 23:14 73

Companiile romanesti au la dispozitie 142 mil. euro de laUniunea Europeana pentru noi angajari, pentru programe de trainingdestinate angajatilor sau pentru imbunatatirea conditiilor demunca.

Desi fondurile europene ar putea sa le reduca cu pana la 75%cheltuielile salariale cu noii angajati, numai 294 de cereri definantare (cu o valoare totala de numai 34% din banii alocati deUE) au fost depuse pana in acest moment pentru subventii. Dece?

"Nu am depus proiecte pentru schemele de ajutor de stat, pentruca nu se incadreaza in specificul nostru de activitate. Stiam inmare despre ce este vorba, dar am facut o analiza si am decis sa nuapelam la aceste subventii. Cred ca vom fi interesati in viitor inspecial de subventiile pentru trainingurile de formare aangajatilor", sustine Cosmin Ciobanu, directorul de resurse umaneal UTI Grup, care produce solutii IT&C, de securitate,instalatii electrice si sisteme militare si care are 5.400 deangajati.

Reprezentantii autoritatii de management care gestioneaza baniispun ca au fost putini solicitanti, insa rata de succes a cererilor(raportul dintre numarul de proiecte depuse si numarul de proiecteaprobate) este mai mare decat pe alte linii de finantare dinfondurile europene pentru HR.

Pana in acest moment au fost aprobate pentru finantare numai 128de cereri cu o valoare cumulata de 22,6 mil. euro, adica numai 15%din cele peste 142 mil. euro.

Din datele furnizate de AMPOSDRU, autoritatea de management caregestioneaza banii europeni pentru HR, reiese ca peste 1.300 deangajatori s-au inscris pe listele de participare la seminariileorganizate in luna martie a acestui an, in care au invatat, timp desase ore (aceasta fiind durata cursului), cum sa completeze cerereade finantare pentru ajutoarele de stat.

"Am participat la seminarul respectiv pentru ca nu stiam desprece e vorba si mi s-a parut o tema interesanta. Nu am aplicat pentrua obtine subventiile, pentru ca nu am gasit un motiv destul de bunpentru a obtine aceste finantari. Insa am fost foarte multumiti deprezentare", sustine Alexandra Roata, responsabilul de relatiipublice in cadrul companiei A3D Studio, care ofera solutii dewebdesign si software.

Insa nu toti cei care s-au inscris pe listele autoritatii demanagement pentru participare la seminar au fost si prezenti laeveniment.

"Nu-mi amintesc sa fi participat la vreun seminar despreajutoarele de stat. O fi fost vreo intentie, insa nu am fostprezent la acel eveniment", precizeaza Gabriel Giurea, angajat laUniversitatea Romano-Germana din Sibiu.

Intr-o situatie aproape similara a fost si Ovidiu Tepes,directorul general al firmei de consultanta Scorpion Leader dinTargu-Mures.

"Am plecat la cinci minute de la inceperea seminarului, pentruca am primit un telefon urgent. Nu am mai depus cereri pentruschemele de ajutor de stat, pentru ca am fost ocupati cu alteactivitati", spune Tepes.

Din aceste fonduri, companiile pot subventiona jumatate dinsalariile noilor angajati pe o perioada de 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO