Eveniment

Companiile maghiare sunt tot mai interesate de investitii in Romania

23.12.2004, 00:00 61

Companiile maghiare ar putea ajunge la investitii directe de doua miliarde de euro in Romania pana la sfarsitul anului viitor, apreciaza Janos Halasz, reprezentant al Agentiei Maghiare pentru Dezvoltarea Comertului si Investitiilor, citat de cotidianul Vilaggazdasag.
Pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an investitiile directe ale companiilor maghiare pe piata romaneasca au ajuns la 730 mil. euro, a mai spus Halasz.
Pe lista investitorilor asteptati pentru anul viitor se afla compania cu activitati in domeniul constructiillor TriGranit, detinuta de unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria, Sandor Demjan. TriGranit, care a fost selectata de Ministerul Tranporturilor, Constructiilor si Turismului drept partener in cel mai important proiect imobiliar din Romania - Esplanada, care urmeaza sa se construiasca in centrul Capitalei. In plus, in primavara anului viitor va incepe constructia unui shopping center in Cluj-Napoca.
Alti investitori maghiari de anvergura pe piata locala sunt grupul petrolier Mol si cel din domeniul farmaceutic Richter Gedeon.
Mol a cumaprat in doua etape (anul trecut si anul acesta) reteaua de benzinarii Shell din Romania, valoarea cumulata a celor doua tranzactii ajungand la aproximativ 90 mil. $. Grupul maghiar intentioneaza sa investeasca inca o suta de milioane de dolari in dezvoltarea retelei sale de pe piata locala, numarul de benzinarii urmand sa cerasca cu pana la o suta. Aceasta ar permite grupului maghiar sa detina, potrivit propriilor estimari 5% din piata romaneasca a benzinariilor.
Richter Gedeon, cea mai mare firma maghiara din domeniul farmaceutic, a decis recent sa isi mareasca capitalul cu 2,8 mil. $. In afara marilor companii, si multe IMM-uri maghiare vor face investitii pe piata romaneasca, atrase de faptul ca Romania va intra la randul sau in Uniunea Europeana.
Schimburile comerciale dintre Romania si Ungaria au fost anul trecut de 1,5 mld. euro, urmand ca anul acesta sa creasca la 1,8 mld. euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO