Eveniment

Companiile cu capital privat românesc au capitaluri proprii de 33 mld. euro, firmele străine de 43 mld. euro

Companiile cu capital privat românesc au capitaluri...

Autor: Sorin Pâslaru

15.03.2017, 00:07 995

Companiile cu capital ma­jo­ritar privat românesc a­veau un grad de în­da­to­rare la sfârşitul anului 2015 de  68%, în u­şoa­ră scă­dere fa­ţă de gra­dul de în­da­to­rare de 70% de la sfârşitul anului 2014.

Gradul de îndatorare este calculat ca raport între datoriile totale şi activele totale ale companiilor. La nivelul întregului sistem de companii din România, gradul de îndatorare era de 64% la sfârşitul anului trecut faţă de 66% anul anterior, se arată în studiu.

În continuare gradul de îndatorare al companiilor româneşti este mai mare de­cât cel al companiilor cu capital străin. Ex­­plicaţia este că firmele străine bene­fi­ci­­ază de linii de finanţare de la com­pa­niile-mamă. Firmele străine aveau un grad de îndatorare de 66% din active la sfâr­­şitul lunii decembrie 2015, egal cu gra­­dul de îndatorare de la sfârşitul lui 2014. Diminuarea îndatorării firmelor private româneşti este vizibilă nu numai procentual, ci şi în valoare absolută. Astfel, datoriile pe termen scurt au scăzut de la 95 mld. lei la 92 mld. lei, în timp ce datoriile pe termen lung au scăzut de la 245 mld. lei la 237 mld. lei. Diminuarea substanţială a datoriilor pe termen lung (în accepţiunea Oficiului Comerţului, acestea fiind datorii de peste un an), cu 7 mld. lei, arată că disponibilitatea de investiţii a com­paniilor şi disponibilitatea de finanţare pe termen lung a băncilor sunt în recul.

Paradoxal, în aceeaşi perioadă, aşa cum s-a prezentat anterior, cifra de afaceri a companiilor româneşti a cres­cut cu 8%. Aceasta înseamnă că firmele ro­mâneşti au acţionat în mod deliberat în sensul scăderii îndatorării şi au pro­cedat la capitalizare din surse proprii.

Într-adevăr, capitalurile proprii ale firmelor româneşti au crescut de la 145 de miliarde de lei la 151 de miliarde de lei între 2014 şi 2015. Evoluţia este semnificativă dacă se ţine cont că în aceeaşi perioadă capitalurile proprii ale firmelor cu acţionariat străin au crescut de la 172 de miliarde de lei la 192 de miliarde de lei.

Capitalizarea companiilor româ­neşti este una dintre cele mai mari probleme care trebuie rezolvate în anii următori pentru ca firmele locale să fie un contributor substanţial la dez­voltarea economică a României.

Este semnificativ faptul că activele totale ale companiilor cu capital privat românesc au scăzut în aceeaşi perioadă de la 485 miliarde la 480 miliarde de lei. Dacă se ia în calcul îmbunătăţirea profitului net consolidat în aceeaşi perioadă de la 14 miliarde lei la 27 mili­arde lei, rezultă o creştere a indi­ca­torului ROA - return on assets (profit raportat la active) - de la 2,8% în 2014 la 5,6% în 2015.

Această creştere a fost determinată de majorarea cifrei de afaceri cu 8% şi, probabil, de eficientizarea activitităţii prin renunţarea la active care nu produc profit. „Ieşirea din joc” a unor mari companii aflate în insolvenţă şi cu pierderi a acţionat în sens pozitiv asupra acestui indicator.

Per total economie, profitul per active (ROA - rentability of assets) era în 2014 de 0,9% pentru că firmele străine au raportat un rezultat net negativ de 2 miliarde lei în 2014. Pentru 2015, ca urmare a trecerii un rezultat net pozitiv de 9 miliarde lei a companiilor cu capital privat străin, rentabilitatea activelor  sistemului de companii naţio­nal a ajuns la 3,5%.

 Companiile cu capital privat străin au raportat un randament al activelor, în 2015, de 1,6%, randament obţinut prin împărţirea rezultatului net (profituri nete - pierderi nete) la active totale, faţă de un randament negativ al activelor de -0,4% în 2014.

sorin.pislaru@zf.ro

 

Citiţi pe www.zf.ro suplimentul „Capitalul privat românesc” în format e-paper.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO