Eveniment

Companiile au majorat în ultimii ani salariile executivilor după ce au redus din beneficii. Salariul fix reprezintă 72% din pachetul total: Un manager de top din România câştigă, în medie, un salariu de 7.300 de euro net pe lună

În Europa de Est, unde piaţa este mai puţin matură, pachetele de acţiuni oferite executivilor nu reprezintă un beneficiu atât de frecvent întâlnit, stimulentele pe termen scurt reprezentând numai 2% din pachetul salarial total

În Europa de Est, unde piaţa este mai puţin matură, pachetele de acţiuni oferite executivilor nu reprezintă un beneficiu atât de frecvent întâlnit, stimulentele pe termen scurt reprezentând numai 2% din pachetul salarial total

Autor: Adelina Mihai

05.10.2016, 00:08 2849
Salariul fix al unui manager de top din România este de circa 32.800 de lei net pe lună (echivalentul a 7.300 de euro net pe lună), la care se ada­ugă o serie de beneficii şi inde­mni­za­ţii, arată datele studiului salarial al firmei de consultanţă Mercer, parte a grupului Marsh&Lennan Companies. Salariul anual (de peste 500.000 de lei brut) reprezintă 72% din pachetul salarial total al unui manager de top, la care se mai adaugă beneficiile, indemnizaţiile şi alte stimulente de retenţie a acestora.

Spre comparaţie, executivii de top din America de Nord au pachetele salariale formate dintr-un salariu fix care reprezintă doar 56% din pachetul total, în timp ce bonusurile şi celelalte beneficii reprezintă 44%.

„În România, pachetele salariale oferite executivilor sunt formate, în mare parte, din salariul fix (care re­pre­zintă 72% din pachetul total) şi stimu­lentele pe termen scurt (16%), stimu­len­te care se traduc printr-un bonus de per­formanţă pe un an de zile, acordat sub formă de cash. În alte state există o diversificare mai mare a beneficiilor oferite managerilor de top şi se pune un accent mai mare pe stimulentele pe termen lung, cum sunt planurile de ac­ţiuni sau participarea la profit”, a ex­pli­cat Alina Popescu, talent infor­mation solutions leader pentru Ro­mâ­nia şi regiunea Balcani în cadrul Mercer.

Dacă salariul fix şi bonusurile de per­­­for­manţă reprezintă 88% din pa­che­tele de remunerare ale mana­gerilor de top din România, restul de 12% din a­ces­­tea sunt formate din indemnizaţii (3%) – cum sunt, de exemplu, plăţile pen­­­tru transport/ cazare -, stimulente pe ter­­men lung (4%) – pachete de acţiuni sau participare la profit – şi beneficii (5%) – asigurare medicală, maşină de serviciu etc. Beneficiile pe termen lung sunt mai populare în Occident, acolo unde există o cultură a răsplăţii pe baza unor indicatori de performanţă şi a unor rezultate de business tangibile. În Europa de Est însă, unde piaţa este mai puţin matură, pachetele de acţiuni oferite executivilor nu reprezintă un be­neficiu atât de frecvent întâlnit, sti­mu­ltentele pe termen scurt repre­zen­tând numai 2% din pachetul salarial total.

În plus, cu cât o piaţă este mai matură-  cum este cea americană - cu atât pachetul de remunerare al executivilor de top este mai diversificat.

„În alte state din Europa se acordă o foarte mare atenţie la beneficiile de protecţie socială, pe când în România s-a pus o presiune mare pe costul de personal în ultimii ani. De aceea, companiile au fost mai creative în special în zona de beneficii, de unde au încercat să mai reducă pentru a păstra un salariu competitiv în piaţă şi un bonus de performanţă aliniat. În ultimii doi ani am observat că au crescut salariile fixe ale managerilor români şi bonusurile pe termen scurt, dar nu au crescut neapărat şi pachetele de remunerare totale, creşterile au fost relocate din beneficii. Cea care a avut de suferit cel mai mult a fost marca maşinii de serviciu, managerii au trecut de la Volkswagen la Skoda sau de la Skoda la Renault, de exemplu, dar au primit salarii fixe şi bonusuri mai mari”, a mai spus Alina Popescu.

Studiul salarial al Mercer a fost realizat anul acesta pe un eşantion de 190 de companii din România din 12 sectoare de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO