Eveniment

Compania va plati impozite de 100 mil. euro anual

21.01.2008, 19:08 21

DUPA ce Nokia Village va fi functional 100%, statul roman va incasa nu mai putin de 100 de milioane de euro anual din TVA, impozit pe profit si impozit pe salarii, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara.
"Statul isi va recupera banii din primul an si apoi, fiecare an in care Nokia va sta la Cluj va fi un castig pentru stat", spune Nicoara.
In privinta celor aproape 100 de hectare pe care se va intinde Nokia Village, acestea deocamdata sunt inchiriate companiei Nokia, care are insa posibilitatea de a achizitiona terenul la un pret bun.
"Aceasta nu a fost o afacere imobiliara. Nokia va putea sa cumpere terenul la un pret care va fi determinat de valoarea lui de piata, dar si de alti factori. Puteam sa negociem alt pret. Am fi putut castiga 4 milioane de euro in plus, dar ce sunt 4 milioane in plus fata de crearea a 15.000 de locuri de munca?", a mai spus Nicoara.
Pe de alta parte, oficialul local recunoaste ca nu exista nicio certitudine ca situatia de la Bochum nu se va repeta peste cativa ani si la Jucu.
"Nu exista nicio asigurare ca Nokia va activa o anumita perioada la Cluj. O certitudine este faptul ca in Germania functiona o simpla fabrica, in timp ce la noi exista Nokia Village, un concept nou al companiei finlandeze, care pe langa fabrica Nokia aduce in acelasi loc si furnizorii. Astfel, din fabrica produsul iese complet, cu cutie, cu instructiuni, cu tot. Acest fapt face ca relocarea sa fie mult mai grea", sustine Nicoara.
El mai spune ca politica de relocare a unei companii private nu poate fi pusa in discutie, fiind vorba despre decizia autonoma a conducerii intreprinderii.
"Exista deci riscul ca Nokia sa plece dupa o anumita perioada insa nu trebuie sa uitam ca statul roman va castiga din momentul in care Nokia va produce la capacitate maxima la Cluj 100 de milioane de euro pe an. Dar daca autoritatile vor avea o atitudine deschisa si va exista forta de munca cu siguranta Nokia va sta mult timp la Cluj", a mai precizat Nicoara.
Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a anuntat ieri ca finantarea parcului industrial Tetarom 3 nu a fost realizata din nici un cent european, ci exclusiv din fonduri de la bugetul national de stat si din fonduri ale Consiliului Judetean Cluj. "Acuzatia privind implicarea finantarii europene in realizarea parcului, dincolo de aspectul politic, ar putea fi rezultatul mai multor confuzii. Atat Tetarom 1, cat si Tetarom 2 si Tetarom 3 sunt administrate de aceeasi firma Tetarom SA. Denumirile celor trei parcuri sunt, de asemenea, foarte asemanatoare, totusi diferentele privitoare la finantarea realizarii acestora sunt clare: din cele trei parcuri industriale, doar Tetarom 1 a beneficiat de fonduri europene", au mentionat reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO