Eveniment

Compania uriasa din energie: un pas inapoi sau valorificarea potentialului existent?

10.09.2007, 18:30 12

Parerile investitorilor straini prezeti pe piata energiei sunt impartite in ceea ce priveste planurile statului roman de a forma o companie integrata vertical de energie care sa cuprinda distributiile ramase neprivatizate, precum si uriase capacitati de productie.
Nemtii de la E.ON, cea mai mare companie privata de electricitate din Europa, cu prezenta in 16 tari, clasifica initiativa statului roman ca fiind "un pas inapoi si intoarcerea la o piata inchisa si lipsita de transparenta". Cehii de la CEZ, modelul spre care tindem, controlat in acest caz de stat, spun ca "potential exista".
Italienii de la Enel, si ei de stat, spun ca Guvernul are sansa de a forma acest "campion regional" cu fondurile provenite din privatizarile trecute, curente sau viitoare. Toate cele trei grupuri sunt integrate vertical.
"Este bine stiut faptul ca sistemul energetic din Romania functioneaza in conditii dificile. Datoriile mari ale Termoelectrica, producatorii inca neprivatizati si retelele de distributie care necesita investitii majore urgente, deoarece duratele lor de exploatare au expirat, reprezinta motive pentru care UE a cerut ca o privatizare reala - si nu doar o inlocuire a conducerii - in aceste sectoare sa nu fie intarziata", a spus directorul general al E.ON Energie Romania, G?nther Schubert. Pe piata locala, E.ON este prezenta prin interemediul companiilor E.ON Gaz Romania si E.ON Moldova.
"Ne surprinde foarte mult faptul ca in cadrul european actual in care tuturor vechilor mari companii de stat li se impune sa se separe pentru a permite aparitia competitiei pe piata energetica europeana, Guvernul Romaniei reactioneaza la aceasta situatie de criza propunand fondarea a inca unui monopol integrat vertical care sa revina in proprietatea statului si care nu va fi privatizat in viitorul apropiat. Acesta nu poate reprezenta decat un pas inapoi si intoarcerea la o piata inchisa si lipsita de transparenta", a mai spus Schubert.
Reprezentantul E.ON spune ca aceste monopoluri integrate pe verticala detinute de stat sunt doar o acoperire pentru subventionari incrucisate si datorii ascunse. Varujan Vosganian a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca motivul care sta la baza acestei decizii este intentia guvernului roman de a forma un "campion regional" pe modelul grupului ceh CEZ. In cadrul acestei companii uriase, statul ar urma sa detina un pachet minoritar, dar cu posibilitatea controlului decizional.
"In privinta potentialului unei astfel de companii de a deveni un 'campion regional', putem remarca faptul ca Guvernul poate folosi fonduri provenite din privatizari trecute, curente sau viitoare din sectorul energetic, ca sa construiasca capacitatea financiara necesara acestei companii pentru a se dezvolta la nivel regional", spune Matteo Codazzi, CEO si country manager al Enel Romania.
"Oricum, consideram ca privatizarea sectorului de productie este o cerinta esentiala pentru a aduce piata energetica romaneasca la nivelul prevazut de directivele UE privind concurenta", a mai precizat reprezentantul Enel.
CEZ, grupul ceh spre modelul caruia tinde si statul roman, spune ca exista potential pentru formarea unei astfel de companii, dar numai dupa o consolidare interna a companiei rezultate din alipirea porductiei de partea de distributie.
"In primul rand aceasta companie va trebui sa se consolideze intern, sa se listeze la Bursa si apoi, daca vor exista oportunitati si in afara tarii, le poate fructifica. Potential exista", spune Doru Voicu, business development manager in cadrul CEZ Romania. Cehii detin controlul asupra celei mai mari distributii de electricitate in functie de numarul de consumatori, Electrica Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO