Eveniment

Compania energetica de stat, "o nebunie" de 8 mld. euro?

Compania energetica de stat, "o nebunie" de 8 mld. euro?

Radu Berceanu, vicepesedinte al PD-L,fost ministru al industriilor in perioada 1998-2000: Refacerea unui mic CONEL este o nebunie. Niciodata Uniunea Europeana nu va lasa ca un astfel de plan sa mearga mai departe.

07.04.2008, 18:26 14

Toate activele ale Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie de stat, cele mai mari complexuri energetice, Turceni si Rovinari, plus tot ce a mai ramas neprivatizat din Electrica vor forma viitoarea companie energetica de stat, potrivit Mediafax.
Valoarea companiei va fi de aproximativ 8 miliarde de euro, tinand cont de calculele aparute in Topul Cele Mai Valoroase 100 de companii din Romania, realizat de ZF pe baza datelor din 2006.
Masura este insa privita cu ochi buni doar de actuala guvernare care vede in aceasta noua companie de stat o posibilitate de a transforma Romania intr-un campion regional. De partea cealalta a baricadei se afla Banca Mondiala, Comisia Europeana, toti investitorii veniti in Romania, analisti si fosti ministri. Cine are dreptate?
"Refacerea unui mic CONEL este o nebunie. Niciodata UE nu va lasa ca un astfel de plan sa mearga mai departe", spune Radu Berceanu, actualul vicepresedinte al PD-L, fostul ministru al industriilor in perioada 1998-2000. Berceanu a fost omul care a spart fostul colos energetic integrat de stat CONEL. Decizia faramitarii CONEL a dus la aparitia a patru mari jucatori Transelectrica, Hidroelectrica, Termoelectrica si Electrica. Mai departe Electrica s-a impartit in opt filiale, iar din Termoelectrica au fost rupte cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova.
Toate aceste masuri au fost luate in vederea realizarii unor procese de privatizare, dar mai ales pentru formarea unei competitii pe acest domeniu care ar fi putut avea ca efect si reducerea preturilor la energie. Practic, ceea ce incearca guvernul sa faca acum este inversarea acestui proces derulat pe o perioada de opt ani.
Jean Constantinescu, fost presedintele al ANRE, spune ca o astfel de masura are un singur efect "pozitiv": "acopera inactivitatea in domeniul energiei de pana acum." "Este in mod evident un pas inapoi si spun acest lucru din punctul de vedere al unui om care a stat la bazele demonopolizarii pietei energetice. Ce se va intampla de aici incolo? Tranzactiile pe bursa de energie vor deveni nesemnificative, pentru ca energia va circula netransparent de la stat la stat, ratam sansa de a forma o bursa de energie regionala in Romania, investitiile vor stagna, iar fondurile Hidroelectrica vor fi folosite doar pentru a acoperi alte gauri din companie."
Desi intentia statului roman este de a forma un campion regional similar grupului CEZ, Constantinescu spune ca deja este mult prea tarziu.
"Noi vrem sa dominam regiunea, lumea, dar nu suntem in stare sa facem ca piata locala sa functioneze eficient", spune Constantinescu, care spune despre vechiul CONEL ca a fost un dezastru financiar.
"Decizia spargerii CONEL s-a luat inca din 1997 si se urmarea punerea in aplicare a directivelor UE. Ideea era sa creezi competitie intre toate structurile pornind de la distributia de energie electrica pana la productia de energie. Ce se intampla acum este de fapt blocarea procesului de privatizare. Nu poti sa functionezi cu jumatate de distributie privatizata si cu toata productia in mainile statului care va gasi acum o noua portita de transferare a costurilor si a pierderilor intre diferitele unitati", explica Berceanu.
In UE sunt prezente foarte multe grupuri energetice care inca nu se inscriu in logica promovata de UE, cea a separarii activitatilor de distributie de cele de productie a energiei.
"Acestea sunt companii care vin din trecut, care au fost de la bun inceput foarte mari, dar carora UE le cere acum sa fie mici. Lucrurile se schimba si aici. Aceste companii au inceput sa cumpere in alte tari, astfel incat sa atinga o cota de 20% pe pietele pe care activeaza. Se pare ca spre acest procentaj se indreapta UE, iar noi vrem sa facem o companie cu o cota de 50%-70%", spune Constantinescu.
Grupuri energetice precum E.ON au inceput sa analizeze posibilitatea vanzarii retelei de distributie din Germania pentru a satisface cerintele UE. Insa companii uriase de stat, din Franta de exemplu, sunt reticente in aplicarea directivelor UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO