Eveniment

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare, întrebări şi răspunsuri legate de vaccinare

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de...

Autor: Laura Buciu

30.07.2021, 22:06 1369

Reprezentanţii CNCAV au transmis, vineri, un material cu întrebări şi răspunsuri referitor la legătura dintre vaccinul anti-COVID-19 şi fertilitate, sarcină sau alăptare. Concluzia, după studii şi cazuri concrete, este că vaccinurile sunt eficiente şi nu afectează părinţii sau viitorii părinţi.

Î: Vaccinul COVID-19 ar putea reduce fertilitatea feminină?
R: Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deşi persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile iniţiale, iar participanţilor li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât şi în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape şi au avut o evoluţie normală a sarcinii. În urma autorizării şi utilizării pe scară largă a vaccinurilor, au fost colectate date suplimentare despre un posibil efect al acestora asupra fertilităţii umane. La pacienţii cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcţia ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii. La o scară mai largă, aproape 5.000 de persoane din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii martie 2021 şi aproape 500 de persoane din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii mai 2021. Vaccinul funcţionează prin instruirea corpurile noastre să producă anticorpi care se leagă de o proteină virală numită Spike. Acest lucru împiedică virusul să ne infecteze celulele. Afirmaţia că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s- ar putea ataşa şi de placentă. Proteinele virale, însă, şi placentare nu sunt suficient de similare încât să ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produşi în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina- implicată în dezvoltarea placentei. Dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi aşteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observat.

Î: Nu sunt însărcinată, dar aş vrea să am copii mai târziu. Aş putea să mă vaccinez?
R: Da. Pentru persoanele care doresc să rămână însărcinate nu există niciun motiv să nu se vaccineze. Nu există dovezi că vaccinul reduce şansele de a rămâne însărcinată mai târziu. Experţii Colegiului Regal de Obstetricieni şi Ginecologi din Marea Britanie sunt de părere că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare”. Totodată, şi specialiştii Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului.

Î: Am auzit că vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculină. E adevărat?3. Am auzit că vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculină. E adevărat?
R: Nu. La acest moment, sunt disponibile trei studii privind calitatea lichidului seminal, înainte şi după vaccinare. Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. Persoanele care sunt îngrijorate de fertilitatea masculină trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că infecţia SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal. Un studiu arată că un sfert dintre participanţi au avut un număr de spermatozoizi sub limita normală, după COVID-19.

Î: Sunt însărcinată. Ar trebui să mă vaccinez? Care sunt riscurile dacă fac COVID-19 în timpul sarcinii?
Există riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Pacientele însărcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu persoanele infectate care nu sunt însărcinate. Conform articolului care a studiat evoluţia persoanelor însărcinate în intervalul martie - octombrie 2020 (când nu erau încă circulante variantele de acum, care se dovedesc a fi mai infecţioase), femeile însărcinate infectate cu COVID-19 prezintă un risc mai crescut de complicaţii severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensivă, naştere prematură. Riscul de mortalitate maternă a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare în grupul de femei însărcinate şi infectate cu virusul SARS-CoV-2. În rândul femeilor însărcinate cu COVID-19, asimptomatice, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puţin riscul de preeclampsie care rămâne destul de ridicat. Naşterea prematură şi pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în mod normal la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebeluşii lor sunt mai predispuşi să fie internaţi în unităţile de terapie intensiva neonatală. BMJ oferă un rezumat actualizat periodic al cercetărilor din acest domeniu.

Î: Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnăvească de COVID-19?
R: Persoanele complet vaccinate au mai puţine şanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil şi pentru cele însărcinate. A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane care nu sunt însărcinate şi nu au fost observate diferenţe între titrurile de anticorpi dobândiţi în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcţie de starea de graviditate. Vaccinurile sunt, de asemenea, foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate şi severe ale bolii. În Marea Britanie, în intervalul februarie - iulie 2021, nicio persoană însărcinată şi vaccinată complet nu a fost internată în spital cu COVID-19. În schimb, au fost internate patru gravide vaccinate cu o singura doză şi 738 nevaccinate.

Î: Vaccinul COVID poate traversa placenta?
R: Bebeluşii mamelor vaccinate nu au IgM anti-Spike, ceea ce indică faptul că vaccinurile în sine nu traversează placenta. Vaccinarea nu este, de asemenea, asociată cu nicio patologie placentară.

Î: Este sigur să te vaccinezi împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?
R: În SUA, siguranţa noilor vaccinuri COVID-19 este monitorizată în mai multe moduri. Unul dintre acestea este un program de supraveghere activ numit V-safe. V-safe recrutează oameni la vaccinare şi îi monitorizează în mod activ. Registrul de sarcini V-Safe a înscris 3.958 de participanţi în perioada 14 decembrie 2020 - 28 februarie 2021. Până la 30 martie, 827 dintre aceste persoane şi-au încheiat sarcina, dintre care 712 cu succes. Rata de evenimente adverse în sarcină fost aceeaşi la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în timpul sarcinii cu cea din populaţia generală însărcinată, dar vaccinată. Un studiu realizat în Ontario, Canada, care a utilizat un registru de 30.892 de persoane vaccinate în timpul sarcinii a constatat, de asemenea, că la cele 3.236 care au născut deja de la începutul studiului nu au fost identificate riscuri crescute de pierdere a sarcinii, naştere prematură sau bebeluşi mai mici decât ar fi fost de aşteptat pentru vârsta lor gestaţională.
Un studiu mai mic, utilizând un registru de 390 de gravide din Israel, a constatat, de asemenea, că printre cele 57 de femei care au născut în perioada de supraveghere, nu au fost identificate riscuri crescute de pierdere a sarcinii, naştere prematură sau bebeluşi mai mici decât s-ar fi aşteptat pentru vârsta lor gestaţională şi nu au avut loc avorturi spontane în rândul participantelor studiului. Două studii suplimentare au comparat rezultatele la naştere pentru bebeluşii născuţi de persoanele vaccinate, comparativ cu cei născuti de mame nevaccinate. Niciunul dintre aceste studii nu a identificat un risc crescut de reacţii adverse la naştere asociate cu vaccinarea. Doar unul dintre studii a analizat şi rata de avort spontan, dar fără a constata un risc crescut asociat cu vaccinarea.
SUA are, de asemenea, un program de monitorizare pasivă numit VAERS. Acesta colectează informaţii pe care medicii, pacienţii sau familiile lor le raportează. Până la 28 mai 2021, peste 121.000 de gravide au primit fie vaccinul de la compania Pfizer, fie de la compania Moderna, fie de la Janssen în SUA. Au fost raportate 1.299 de evenimente adverse la aceste persoane, din care majoritatea au fost efecte secundare uşoare, despre care ştim deja că sunt frecvente post vaccinal, inclusiv la persoanele care nu sunt însărcinate. În ceea ce priveşte problemele specifice sarcinii, până la 28 mai au fost raportate 330 avorturi spontane, 46 naşteri premature, 28 de cazuri de preeclampsie sau restricţie de creştere intrauterină şi 19 pierderi de sarcină, la peste 121.000 de persoane. Acest lucru este în concordanţă cu rata la care apar în mod normal aceste evenimente, în rândul populaţiei nevaccinate.
La briefingul organizat în data de 5 aprilie, la Casa Albă, moment în care 70.000 de gravide fuseseră vaccinate, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, dr. Anthony Fauci a precizat că „lucrurile arată foarte bine pentru asocierea dintre vaccinare şi protejarea gravidelor de rezultatele adverse pentru ele şi fătul lor”. Ulterior, la briefingul din 23 aprilie, directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, a declarat că: „Important, nu s-au observat probleme de siguranţă pentru persoanele vaccinate în al treilea trimestru sau probleme de siguranţă pentru copiii lor”.
Datele din Marea Britanie privind siguranţa vaccinurilor COVID-19 în timpul sarcinii, colectate prin supraveghere pasivă, sunt în concordanţă cu datele din SUA, fără semne de evenimente adverse care să apară mai des decât în populaţia generală gravidă, dar nevaccinată. La data de 16 aprilie, Comitetul mixt pentru vaccinare şi imunizare (Joint Committee on Vaccination and Immunisation-JCVI), care sfătuieşte guvernul britanic cu privire la politica de vaccinare, a lansat o declaraţie în care afirma că „nu au existat probleme specifice de siguranţă de la vreo marcă de vaccinuri COVID-19 în legătură cu sarcina”.

Î: Vaccinarea în timpul sarcinii va oferi copilului meu protecţie împotriva COVID, după naştere?
R: La momentul actual există multe studii care arată că anticorpii IgG pe care îi produce corpul dumneavoastră după vaccinare traversează placenta. Pe baza cercetărilor efectuate care arată că vaccinarea împotriva tusei convulsive şi a gripei în timpul sarcinii protejează nou-născuţii împotriva bolilor, ne aşteptăm ca vaccinarea împotriva COVID-19 să ofere bebeluşului o anumită protecţie împotriva acestui virus, deşi mai sunt necesare studii pentru a afla acest lucru.

Î: Este recomandat vaccinul împotriva COVID-19 în timpul sarcinii?
R: În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi susţine că vaccinarea COVID este recomandată în timpul sarcinii. În schimb, în Marea Britanie, persoanele însărcinate nu sunt momentan prioritizate pentru vaccinare. În alte ţări, cum ar fi SUA, persoanele însărcinate sunt în mod activ vaccinate cu prioritate din cauza riscului crescut. Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România recomanda ,,gravidelor clinic vulnerabile să discute opţiunea vaccinării cu medicul lor, deoarece comorbidităţile acestora le conferă un risc foarte crescut de a dezvolta complicaţii grave ale bolii COVID-19. De asemenea, gravidele care lucrează în sistemul medical sau de îngrijire socială trebuie să discute opţiunea vaccinării.”

Î: Alăptez. Ar trebui să mă vaccinez?
R: Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării şi nu au apărut semnale de siguranţă la persoanele care alăptează sau la copiii lor. În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează. Două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reuşit să îl detecteze. Un studiu mai recent, care a concentrat mai întâi ARN mesager din lapte, a reuşit să-l detecteze la 2 părţi pe miliard la 3 din 10 donatori de lapte. O serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul se secretă în laptele matern la concentraţii mari. Există, de asemenea, unele dovezi că celulele T care răspund la COVID-19 pot ajunge în laptele matern. Puteţi citi despre acest lucru aici. Ar fi de aşteptat ca aceşti anticorpi să ofere copilului o anumită protecţie împotriva COVID-19, deşi sunt necesare mai multe studii pentru a afla acest lucru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO