Eveniment

Comisia Europeană vrea să cumpere jumătate de milion de doze dintr-un medicament anti-Covid 19

Comisia Europeană vrea să cumpere jumătate de milion...

Autor: Petru Mazilu

08.10.2020, 13:53 93

Comisia Europeană vrea să cumpere jumătate de milion de doze dintr-un medicament anti-Covid 19 şi a semnat un contract cu o companie farmaceutică. Dacă ţările UE vor dori, cantitatea va fi suplimentată. Medicamentul conţine remdesivir, utilizat cu succes în tratamentul bolnavilor de Covid. 

Comisia Europeană a semnat cu societatea farmaceutică Gilead un contract-cadru de achiziţie comună vizând aprovizionarea cu până la 500.000 de cure de tratament cu Veklury. Aceasta este denumirea comercială a preparatului care conţine remdesivir, un produs utilizat În tratamentul bolnavilor de Covid 19. Conform contractului există posibilitatea de aprovizionare suplimentară faţă de cele 500 000 de cure de tratament.

Există 36 de semnatari ai acordului care participă la această achiziţie comună, incluzând toate ţările UE, Regatul Unit, precum şi şase ţări candidate la UE Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo şi Bosnia Herţegovina.

Conform procedurii, toate ţările participante pot acum să lanseze comenzile lor de Veklury în mod direct. În această etapă, Veklury este singurul medicament care are o autorizaţie condiţionată de introducere pe piaţa UE pentru tratarea pacienţilor care suferă de COVID-19 şi care au nevoie de oxigen.

„Astăzi am asigurat accesul la remdesivir pentru tratarea a până la 500 000 de pacienţi care au nevoie de acest medicament. Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a asigura disponibilitatea unor terapii sigure şi eficace împotriva COVID-19. Prin intermediul achiziţiilor comune la nivelul UE, capacităm ţările din întreaga Europă să îşi unească forţele şi să aibă acces la echipamente şi medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună, iar această achiziţie reprezintă solidaritatea europeană în acţiune împotriva COVID-19”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Semnarea contractului de achiziţie comună survine contractului Comisiei cu Gilead vizând asigurarea a 33 380 de cure de tratament cu Veklury, care au fost distribuite în întreaga UE şi în Regatul Unit începând cu luna august. Acest contract a fost finanţat din Instrumentul pentru sprijin de urgenţă în valoare totală de 70 milioane de euro.

Curele de tratament achiziţionate cu fonduri ESI au contribuit la satisfacerea nevoilor imediate din august până în octombrie, pentru a se asigura faptul că pacienţii aflaţi în stare critică primesc tratamentul necesar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO