Eveniment

Comisia Europeană recomandă României să ia măsuri pentru a susţine economia, în contextul pandemiei de coronavirus

Comisia Europeană recomandă României să ia măsuri...

Autor: Cosmin Pirv, Mediafax

20.05.2020, 18:01 229

Comisia Europeană a făcut, miercuri, mai multe recomandări României pentru luarea unor măsuri economice în vederea unui răspuns coordonat la pandemia cauzată de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia a prezentat miercuri recomandări specifice fiecărei ţări în care furnizează orientări de politică economică tuturor statelor membre ale UE, în contextul pandemiei cauzate de coronavirus.

„Să aplice politici fiscal-bugetare conforme cu recomandarea Consiliului din 3 aprilie 2020 şi să ia totodată toate măsurile necesare pentru a combate în mod eficace pandemia, a susţine economia şi a sprijini redresarea viitoare. Să evite adoptarea unor măsuri permanente care ar pune în pericol sustenabilitatea finanţelor publice. Să consolideze rezilienţa sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce priveşte personalul medical şi produsele medicale, şi să îmbunătăţească accesul la serviciile de sănătate”, este prima recomandare făcută pentru România.

De asemenea, CE a cerut României să extindă măsurile de protecţie socială şi accesul la serviciile esenţiale, să atenueze impactul crizei asupra ocupării forţei de muncă prin dezvoltarea unor formule flexibile de lucru şi a unor măsuri de activare, să consolideze competenţele şi învăţarea digitală şi să asigure accesul egal la educaţie.

României i se mai recomandă să asigure sprijin sub formă de lichidităţi pentru economie, să avanseze finanţarea proiectelor de investiţii publice şi să promoveze investiţiile private pentru a favoriza redresarea economică.

„Să îmbunătăţească eficacitatea şi calitatea administraţiei publice, precum şi previzibilitatea procesului decizional, inclusiv printr-o implicare adecvată a partenerilor sociali”, este o altă recomandare a CE.

Potrivit comunicatului, un răspuns economic coordonat la nivel european este esenţial pentru relansarea activităţii economice, pentru reducerea prejudiciilor şi pentru diminuarea divergenţelor şi a dezechilibrelor.

„Impactul coronavirusului a fost similar celui al unui asteroid, lăsând un veritabil crater în economia europeană. Prezentul pachet de măsuri din cadrul semestrului de primăvară a fost reformat şi simplificat astfel încât să călăuzească statele membre spre ieşirea din furtună. În clipa de faţă, punem accentul pe investiţiile în sectorul sănătăţii publice şi pe protejarea locurilor de muncă şi a întreprinderilor. Pe măsură ce avansăm în direcţia redresării, semestrul va fi esenţial pentru ajungerea la o abordare coordonată care să readucă economiile noastre pe calea către o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Avem nevoie, de asemenea, de reforme care să îmbunătăţească productivitatea şi mediul de afaceri. Odată ce condiţiile vor permite acest lucru, va trebui să găsim un echilibru între realizarea sustenabilităţii fiscale şi stimularea investiţiilor”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO