Eveniment

Comisia Europeană nu vrea să includă sistemele de irigaţii în PNRR şi se uită şi la banii pentru infrastructura de transport

Comisia Europeană nu vrea să includă sistemele de...

Autor: Ramona Cornea

26.04.2021, 00:04 1198

Cristian Ghinea, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene: Pe componenta de irigaţii, discuţiile tehnice se referă la modul de îndeplinire a obligaţiilor de mediu în cadrul viitoarelor investiţii.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a a convocat pe miniştrii respon­sabili din guvern pentru a discuta despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în condiţiile în care Comisia Europeană nu este de acord să includă investiţiile în sisteme de irigaţii în proiectele finanţate, iar investiţiile în infrastructura de transport sunt încă analizate.

„Vom evalua primul feeedback al Comisiei şi vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. (...) Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectele în aşa fel încât să fie acceptate“, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că suma de 30 de miliarde de euro pe care ar urma să o primească România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar reprezenta o şansă pentru a pune în practică investiţii care nu s-au putut realiza până acum.  „Este o sumă foarte mare, de 30 mld. euro. Avem şanse imense să punem în practică care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum, tot din lipsă de bani, nu s-au realizat“, a mai spus Iohannis.

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor Investiţiilor şi Proiectelor Europene, spune că actualul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă este în lucru, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană şi că nu este un document final.

„De aceea, toate modificările şi observaţiile pe care le primim în această perioadă sunt parte a procesului normal de completare şi negociere. (...) Pe componenta de irigaţii, discuţiile tehnice se referă la modul de îndeplinire a obligaţiilor de mediu în cadrul viitoarelor investiţii. Este o analiză pe care o facem în paralel cu Comisia şi unele abordări sunt diferite, dar acesta e rolul discuţiilor tehnice, de a clarifica detalii“, a transmis Cristian Ghinea.

Despre analiza pe componenta de transport, el spune că România propune cea mai mare alocare dintre toate statele membre pe domeniul rutier şi că nu este o  este o solicitare simplă pentru Comisia Europeană.

„De aceea au loc mai multe discuţii pe acest subiect. România este în grafic şi procesul este în linie cu tot ceea ce se întâmplă pe acest mecanism, la nivel european“, a completat Ghinea.

Propunerea de alocare din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru reţeaua de apă şi canalizare, sisteme de irigaţii şi dezvoltarea reţelei de gaze ar fi, în total, de 4,6 mld. de euro. Din aceştia, 4 mld. de euro merg către reţeaua de apă, canalizare şi sisteme de irigaţii. Pentru transportul rutier şi autostrăzi sunt alocate 4,5 miliarde de euro în PNRR.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost pus în dezbatere publică în luna martie. Guvernul a propus proiecte în valoare de 41,1 miliarde de euro, cu 11 miliarde euro mai mult decât are România alocat. Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) până la 30 aprilie 2021. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.

Din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi şi 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament este ca 70% din granturile in PNRR să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO