Eveniment

Comisia Europeană cere României să comunice măsurile luate pentru transpunerea Directivei privind drepurile acţionarilor

Comisia Europeană cere României să comunice măsurile...

Autor: Cosmin Pirv, Mediafax

02.07.2020, 18:52 249

Comisia Europeană a trimis, joi, avize unui număr de şapte state membre, printre care şi România, care nu au comunicat măsurile luate în vederea transpunerii Directivei privind drepturile acţionarilor.

Potrivit unui comunicat al CE, Bulgaria, Grecia, România şi Spania au comunicat parţial măsurile luate, iar Cipru, Portugalia şi Slovenia nu au notificat integral aceste măsuri.

CE susţine că statele membre aveau obligaţia de a transpune o parte a acestei directive în legislaţia lor naţională până la 10 iunie 2019 şi să comunice Comisiei măsurile luate.

„Angajamentul pe termen lung al acţionarilor faţă de societăţile în care investesc este esenţial pentru a asigura buna guvernanţă şi sustenabilitatea pe termen lung a societăţilor. În temeiul directivei, investitorii instituţionali şi administratorii de active trebuie să publice informaţii cu privire la strategiile lor de investiţii şi la politicile lor de implicare. În plus, directiva sporeşte transparenţa remunerării directorilor şi permite acţionarilor să aibă un cuvânt de spus în privinţa remunerării. De asemenea, directiva introduce garanţii cu privire la tranzacţiile semnificative încheiate între părţile afiliate (de obicei societatea şi directorul sau acţionarul majoritar al acesteia)”, se arată în comunicat.

În iulie 2019, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere acestor şapte state membre pentru că nu au transpus normele UE în legislaţia naţională. Bulgaria, România, Grecia şi Spania au notificat anumite măsuri, declarând că transpunerea directivei este încă parţială, iar Cipru, Portugalia şi Slovenia nu au notificat încă nicio măsură de transpunere.

Cele şapte state membre au acum la dispoziţie trei luni pentru a răspunde avizelor şi pentru a lua măsurile corespunzătoare. În caz contrar, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene poate fi sesizată cu privire la aceste cazuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO