Eveniment

Comisia Europeană adoptă prima strategie privind returnarea voluntară şi reintegrarea migranţilor

Comisia Europeană adoptă prima strategie privind...

Autor: Mediafax

27.04.2021, 17:59 101

Comisia Europeană adoptă marţi prima strategie a UE privind returnarea voluntară şi reintegrarea migranţilor. Aceasta stabileşte măsuri practice pentru returnările voluntare din Europa şi din ţările de tranzit.

Potrivit unui comunicat al CE, programele de returnare voluntară asistată sunt în prezent puţin utilizate, din cauza decalajelor dintre procedurile de azil şi cele de returnare, a provocărilor legate de prevenirea sustragerii de la procedură, a resurselor insuficiente şi a lipsei datelor.

Astfel, Comisia va continua să instituie proceduri şi norme comune rapide şi echitabile privind azilul şi returnarea, să monitorizeze acordarea asistenţei pentru returnare şi reintegrare şi să reducă riscul de deplasări neautorizate. Prin intermediul mandatului său consolidat, Frontex poate sprijini statele membre în toate etapele procesului de returnare voluntară şi de reintegrare, inclusiv în ceea ce priveşte consilierea premergătoare returnării, sprijinul ulterior sosirii şi monitorizarea eficacităţii asistenţei pentru reintegrare.

De asemenea, CE anunţă că coordonatorul pentru returnare şi Reţeaua la nivel înalt pentru returnare vor oferi sprijin tehnic suplimentar statelor membre pentru a reuni diferitele componente ale politicii UE în materie de returnare.

„Furnizarea de consiliere timpurie, personalizată şi eficace în materie de returnare, care să ţină seama de circumstanţele individuale, de nevoile copiilor şi ale grupurilor vulnerabile, precum şi de sprijinul după returnare, îmbunătăţeşte şansele persoanelor returnate de a se reintegra cu succes şi în mod durabil în comunităţile din ţara lor de origine”, a transmis CE.

De asemenea, cooperarea privind returnarea voluntară şi reintegrarea este un aspect esenţial al parteneriatelor în materie de migraţie pe care UE le îl va consolida în cadrul noului Pact privind migraţia şi azilul, arată reprezentanţii CE.

Aceştia anunţă că UE va continua să ofere asistenţă pentru returnarea voluntară şi reintegrarea migranţilor blocaţi în alte ţări, inclusiv prin explorarea unor noi parteneriate. Totodată, Comisia va asigura o utilizare mai coordonată a resurselor financiare care vor fi disponibile în cadrul diferitelor fonduri ale UE pentru a sprijini întregul proces de returnare voluntară şi de reintegrare.

„Doar aproximativ o treime dintre persoanele care nu au drept de şedere în UE se întorc în ţara lor de origine şi mai puţin de 30 % dintre acestea fac acest lucru în mod voluntar. Returnările voluntare sunt întotdeauna opţiunea mai bună: acestea plasează persoana în centrul atenţiei, sunt mai eficace şi mai puţin costisitoare. Prima noastră strategie privind returnarea voluntară şi reintegrarea va ajuta persoanele returnate atât din UE, cât şi din ţările terţe, să profite de oportunităţile din ţara lor de origine, să contribuie la dezvoltarea comunităţii şi să consolideze încrederea în sistemul nostru de migraţie pentru a-l face mai eficace”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO