Eveniment

Comisarul Almunia: Readuceti deficitul la niveluri sustenabile daca vreti euro in 2014

14.01.2009, 18:33 18

Deteriorarea situatiei bugetului Romaniei a inceput inainte ca efectele crizei economice sa loveasca incasarile spre sfarsitul lui 2008 si a fost cauzata de o politica expansionista a cheltuielilor care s-au bazat pe asteptari de crestere a veniturilor si nu pe resurse certe, este diagnosticul fiscal pe care il pune Joaquin Almunia, comisarul european pentru economie si afaceri monetare.

"Mi-am exprimat de mai multe ingrijorarea fata de evolutia finantelor publice ale Romaniei, cel mai recent in recomandarile pe care le-am adresat in iunie 2008. In primele trei trimestre ale anului trecut, bugetul a fost amendat de mai multe ori, iar cheltuielile curente au fost marite pe baza unor asteptari de crestere a veniturilor. Situatia bugetului a fost provocata de politica expansionista a cheltuielilor."
Conform celor mai recente estimari, deficitul bugetar pe 2008 a trecut de 4,5% din PIB dupa metolodologia de calcul locala, respectiv de 5,2% din PIB dupa cea folosita de Comisia Europeana, constituind un nivel record dupa 1990.
La nivelul lunii noiembrie, veniturile de-abia s-au ridicat la 29,2% din PIB, fata de estimari ale Finantelor de 36,5%.
Almunia atentioneaza ca Romania nu mai are spatiu de manevra pentru cresterea cheltuielilor nici macar pentru a atenua efectele crizei internationale asupra economiei reale.
"Cu un deficit extern de circa 13% din PIB si cu un deficit bugetar estimat sa depaseasca nivelul de 3% din PIB, nevoile de finantare ale Romaniei sunt deja mari si cresc in continuare. Ca atare, nu mai este loc pentru cresteri de cheltuieli. Ceea ce ii trebuie Romaniei este o consolidare fiscala care sa ajute la reconstruirea increderii pe plan extern."
O prima evaluare externa detaliata a situatiei macroeconomice a Romaniei urmeaza sa fie facuta incepand de saptamana viitoare de o misiune a FMI care vine la Bucuresti.
Almunia spune ca scenariul de baza al Comisiei Europene in privinta Romaniei mizeaza in continuare pe mentinerea cresterii economice in zona pozitiva si in 2009 si in 2010, insa, dat fiind contextul actual, nu pot fi excluse riscurile unei incetiniri si mai abrupte fata de asteptari.
Chiar si Finantele au revizuit recent in scadere prognoza pe crestere economica pe care construiesc bugetul pe 2009, de la 3,5% din PIB inspre 2,5% din PIB.
Comisarul european subliniaza ca este important ca ipotezele macroeconomice sa fie prudente astfel incat increderea investitorilor sa poata fi recastigata pe baza unui pachet de consolidare fiscala.
El reaminteste ca in ultimii ani principala sursa a deficitului bugetar a fost cresterea puternica a cheltuielilor, mai ales a celor curente, asa incat accentul ajustarii fiscale trebuie sa cada acum tocmai pe zona cheltuielilor.
"Aceasta ajustare ar putea fi realizata printr-o combinatie intre taierea nivelului unor cheltuieli si imbunatatirea structurii cheltuielilor publice prin reorientarea unei parti din cheltuielile curente relativ ridicate inspre investitii productive. Astfel ar putea fi accelerata si absorbtia fondurilor structurale acordate de Uniunea Europeana."
Cat priveste viabilitatea obiectivului autoritatilor de adoptare a euro in 2014, Almunia afirma ca aceasta implica intarirea eforturilor de a reduce deficitul bugetar la niveluri "mai sustenabile" si de a consolida finantele publice.
"In prezent, bugetul sufera din cauza eliberarii unui volum mare de cheltuieli pe final de an si a rectificarilor frecvente pe parcursul anului. Un cadru fiscal multi-anual ar putea contribui semnificativ la cresterea credibilitatii si a predictibilitatii managementului bugetar, precum si la ancorarea tintelor de deficit", arata comisarul.
Executia bugetara a fost dominata de incertitudini in ultimii ani, Ministerul Finantelor nereusind sa urmeze o programare solida a cheltuielilor si sa evite cresteri substantiale ale deficitului in decembrie, creand presiuni pe piata monetara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO