Eveniment

Comentariu Sorin Pâslaru, ZF: Verde pentru conducta de gaz de 308 km şi 1,2 m diametru de la Marea Neagră. Unde va ajunge gazul?

Comentariu Sorin Pâslaru, ZF: Verde pentru conducta de...
06.05.2019, 00:07 3871

Sunt tot mai multe semnale că în jurul rezervelor de gaz din Marea Neagră se desfăşoară o luptă intensă, iar presiunile pentru exportul direct în Ungaria şi Austria al celor peste 100 mi­liarde de metri cubi de gaze sunt tot mai mari.

Ca reacţie la schimbarea de direcţie a statului român de a proiecta o strategie de extindere a reţelelor de gaze în judeţele ţării, apar tot mai multe mesaje concepute în laboratoarele firmelor de lobby privind „pericolul“ ca România  să nu mai fie un „furnizor de securitate energetică“ pentru regiune.

În condiţiile în care România are o lungime de conducte de doar 50.000 km, faţă de 100.000 km în Ungaria şi doar 3 milioane de locuinţe conectate la gaz din cele 8,5 milioane, pe când în Ungaria 95% din locuinţe au gaz metan, iar fără gaz nici nu poţi vorbi de industrie, gazul din Marea Neagră va fi necesar ca aerul aici, în oraşele şi comunele României.

Când producţia on-shore, terestră, va începe să scadă, peste 5 ani, gazul din Marea Neagră va înlocui practic importul de gaz rusesc care acoperă în prezent şi va acoperi într-o măsură tot mai mare necesarul de consum.

Însă presiunile externe sunt uriaşe. „Ce-o să faceţi cu gazul, o să faceţi un foc mare să îl ardeţi, că nu aveţi unde să îl folosiţi, au transmis ungurii anul trecut chiar la Bucureşti. 

După ce a ieşit la iveală că România lucrează la extinderea reţelei de gaze, ungurii transmit acum la Bruxelles că sunt subminaţi în încercarea de a diversifica importurile de gaze şi că ei ar vrea să scape de dependenţa de ruşi, dar nu au de unde să importe.

Ministerul Economiei a anunţat vineri că Transgaz va începe lucrările la conducta de 1,2 metri diametru şi 308 km lungime între ţărmul Mării Negre (aflat între Tuzla şi Costineşti) şi Podişor (judeţul Giurgiu), şi pentru prima dată într-o comunicare oficială se vorbeşte de valorificarea internă a gazului din Marea Neagră.

„Această conductă va permite să direcţionăm gazele atât pentru export, cât şi pentru uzul intern, permiţând comunităţilor locale şi agenţilor economici din ţară să aibă acces la resursele de gaze. Sunt peste 40 de comune, din 3 judeţe, care vor fi tranzitate de această conductă“, spune într-un comunicat Niculae Bădălău, ministrul economiei.

Din păcate, ministrul Bădălău nu vede mai departe de cele 30 de comune din Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, din care 13 sunt chiar din judeţul Giurgiu, de unde provine. Miza conductei de gaze Tuzla – Podişor, o comună din judeţul Giurgiu aflată la 2 km de Ogrezeni, localitatea în care s-a născut ministrul Bădălău, este mult mai mare.

Conducta cu un diametru de 1,2 metri, egal cu diametrul North Stream (o conductă strategică de gaz dintre Rusia şi Germania), nu contează doar pentru localităţile prin raza cărora trece.

Gazul din Marea Neagră, evaluat pesimist la 100 mld. mc, de zece ori consumul anual al României, este necesar pentru toate cele 3.000 de comune, nu doar pentru 30.

Sigur, este un pas înainte că se pune problema ca măcar în raza de trecere a acestei conducte comunele să ajungă să aibă reţea de gaz şi că pur şi simplu sunt menţionate în comunicat aceste localităţi.

În sfârşit se mai vorbeşte în comunicatele instituţiilor publice din România şi de Amzacea, Chirnogeni (comune din jud. Constanţa),  Jegălia, Dorobanţu (jud. Călăraşi), Călugăreni sau Ghimpaţi (jud. Giurgiu) şi nu numai de „furnizarea de securitate energetică“ şi alte fantasmagorii dictate în laboratoare.

Era şi ridicol să treacă prin curtea acestor comune conducta de gaz şi oamenii să nu aibă acces. Electricitate, apă, canalizare şi gaz metan – de aici începe economia şi civilizaţia. Dublarea în următorii 10 ani a reţelei de gaz metan este o misiune pe care instituţiile statului român au obligaţia să şi-o asume.  Nici o fabrică de pâine, să foloseşti grâul la care România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la producţie, nu poţi să faci fără gaz metan. Nu mai vorbim de petrochimie, de îngrăşăminte chimice, de medica­mente şi de ce nu de energie electrică, la care preţurile au atins un record. Ce fel de „furnizor de securitate energetică“ poate fi România când se închid fabricile din cauza creşterii cu 40% an la an a costului cu energia electrică?

Ministerul Economiei a respins în martie 2019 Planul de Dezvoltare a Sis­te­mului Naţional de Transport gaze na­turale (PDSNT) în perioada 2018-2027 propus de Transgaz pentru că nu îşi asumă dezvoltarea suficientă a reţelelor locale de gaz.

Împărţirea ilogică a companiilor de energie din România face ca în fapt de distribuţie şi furnizare gaz să se ocupe alte companii, nu transportatorul Transgaz.

Dar distribuitorii nu pot ajunge nicăieri dacă Transgaz nu extinde conductele magistrale. În Ungaria, MOL, compania care solicită gazele României din Marea Neagră pentru complexul petrochimic Poliol de 1,2 mld. euro pe care îl dezvoltă la Tiszaújváros, în nordul Ungariei, deţine nu numai rafinării de petrol şi benzinării, ci şi distribuţia, furnizarea şi chiar transportul de gaz metan.

De aceea s-au dublat reţeaua şi numărul de consumatori de gaz metan din Ungaria în ultimii ani, pentru că totul este într-o singură mână: şi transportul, şi distribuţia, şi furnizarea de gaz.

Misiunea statului român, deci a Transgaz, este să dezvolte economia românească şi să folosească resursele locale în beneficiul locuitorilor acestei ţări. Dacă nu, în 10-20 de ani nu o să mai aibă nici cine consuma şi plăti acest gaz.

 

Pe unde trece conducta:

Constanţa: Tuzla, Costineşti, Topraisar, Amzacea, Mereni, Chirnogeni, Cobadin, Peştera, Rasova.

Călăraşi: Borcea, Jegălia, Perişoru, Dragalina, Ştefan Vodă, Cuza Vodă, Grădiştea, Independenţa, Alexandru Odobescu, Ciocăneşti, Dorobanţu, Ulmu, Lupşanu, Mânăstirea, Frăsinet, Curcani, Mitreni, Radovanu, Crivăţ.

Giurgiu: Hotarele, Greaca, Isvoarele, Prundu, Băneasa, Călugăreni, Stoeneşti, Schitu, Iepureşti, Ghimpaţi, Bulbucata, Letea Nouă, Clejani, Bucşani.

sorin.paslaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO