Eveniment

Combustibil pentru business

17.03.2003, 00:00 26

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta angajatorii in procesul de recrutare a personalului este ca, de cele mai multe ori, asteptarile financiare ale candidatilor sunt nerealiste, au apreciat participantii la seminarul Human resources: combustibil pentru businessul tau", organizat la finele saptamanii trecute, de Ziarul Financiar si compania Sodexho Pass Romania.
"Acesta este efectul informatiilor pe care le primesc candidatii. De exemplu, ei aud cineva poate castiga 65.000 de dolari pe an, dar nu stiu ca in Romania exista 5-6 paliere de salarizare - unul este salariul la o companie de stat, altul la o companie privata si altul la o multinationala", a spus Garbis Ohanisian, managing director al companiei Atlas Consel.
Monica Vrabiescu, managing director al firmei de recrutare Hill International, sustine ca problemele care apar pe parcursul procesului de recrutare si evaluare sunt, pe de-o parte, specificatiile inexacte care insotesc fisa postului realizata de viitorul angajator, iar, pe de alta parte, eventualele diferente intre asteptarile viitorilor angajati si conditiile reale.
Adriana Gontariu, director de resurse umane la Coca-Cola Romania, a afirmat ca in cadrul companiei pe care o reprezinta criteriul care primeaza in angajarea unei persoane noi nu este cel al cunostintelor tehnice, ci profilul personal al candidatului.
"Credem ca este mult mai important ca persoana respectiva sa fie activa, sa-si doreasca sa promoveze si sa se dezvolte, pentru ca eventuala lipsa a cunostintelor tehnice poate fi remediata cu ajutorul programelor de training", a declarat Gontariu.
Problema programelor de training a fost atinsa si de Christian Scholtes, senior consultant human capital la Ernst & Young, care a spus ca acestea contribuie la dezvoltarea stimei de sine a angajatilor, la clarificarea rolului acestora, precum si la cresterea coeziunii in colectiv.
"Marirea salariului poate fi o motivatie pentru angajati, care nu va dura insa decat cel mult doua luni, pentru ca acestia se obisnuiesc cu binele. In schimb, atunci cand urmezi un program de training ai constiinta faptului ca se investeste in tine si devii motivat pe termen mai lung", este de parere Scholtes. El a adaugat insa ca trainingul nu rezolva toate problemele, desi uneori este perceput ca panaceu.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO