Eveniment

Combinatul Ispat Sidex Galati va plati impozit pe profit de anul viitor

23.11.2004, 00:00 104



Facilitatile acordate combinatului siderurgic Ispat Sidex Galati la data privatizarii vor fi restrictionate, astfel incat compania va plati impozit pe profit de anul viitor, au declarat ieri surse oficiale.



"In urma negocierilor cu oficialii combinatului, am stabilit ca Sidex nu va actiona statul in instanta pentru retragerea facilitatilor", au spus sursele oficiale citate de Mediafax.



Limitarea facilitatilor a fost determinata de cerintele Uniunii Europene, care interzic facilitatile fiscale, in afara acordarii de ajutoare firmelor aflate in dificultate.



Combinatul a fost privatizat in luna iulie a anului 2001, cand grupul anglo-indian Ispat a preluat de la stat 92% din actiuni intr-o tranzactie cu o valoare de peste 500 de milioane de dolari, incluzand pretul actiunilor si angajamentele de investitii.



La momentul privatizarii, compania a primi o serie de facilitati fiscale, printre care amanarea platii TVA pentru importuri timp de trei ani, incepand cu 31 octombrie 2001, precum si scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioada de cinci ani, incepand cu 1 ianuarie 2002.



Facilitatea privind impozitul pe profit a fost inclusa si in Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, pana la 31 decembrie 2006. Astfel, Executivul va modifica, printr-un act normativ, atat ordonanta de privatizare cat si Codul Fiscal.



Inainte de privatizarea din 2001, Sidex producea pierderi de un milion de euro in fiecare zi, situatie care s-a inversat dupa trecerea sub management privat. Sidex a avut in 2003 un profit net de 100 de milioane de euro.



In UE, firmele care fac un asemenea profit nu primesc ajutoare de stat si de aici presiunile pe care Comisia Europeana le face asupra autoritatilor de la Bucuresti. Ajutoarele se acorda in baza unor programe de restructurare care cer rationalizarea si reducerea capacitatilor, si nu marirea productiei - cum a de exemplu cazul Sidex anul acesta. Pozitia Comisiei este ca aceste ajutoare afecteaza concurenta pe plan internatinal - caz in care ajutorul de stat nu poate fi acordat.



O alta nemultumire a Comisiei este ca nici Consiliul Concurentei nu a precizat ca acesta este ultimul ajutor de stat ce poate fi acordat Sidex.



Acordarea ajutoarelor de stat de catre autoritatile romane in sectorul siderurgic, inclusiv cele pentru Sidex Galati, blocheaza in acest moment inchiderea negocierilor la capitolul privind Concurenta. Ca efect, Romania ar putea rata inchiderea tuturor capitolelor de negocieri cu Uniunea Europeana pana la finele acestui an datorita disputei pe tema ajutorului de stat.



In perioada 1992 - 2003, Romania a acordat ajutoare de stat de peste 1,3 miliarde de dolari in sectorul siderurgic, din care trei sferturi au mers spre Sidex Galati.



Planul de restructurare a siderurgiei pentru 2003-2010 elaborat de guvern si analizat la Bruxelles prevede acordarea de ajutoare de stat a inca 1,06 miliarde de dolari pentru siderurgie, pana in 2010. Aproximativ 49% dintre aceste ajutoare se refera la stergeri de datorii. Un procent de 18% dintre aceste ajutoare, merg spre Sidex si se refera la scutiri de taxe (asa cum s-a stablit in contractul de privatizare).
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO