Eveniment

Comandament de iarnă la Primăria Capitalei: Sunt aşteptate ninsori şi vânt puternic în Bucureşti

Comandament de iarnă la Primăria Capitalei: Sunt...

Autor: Gabriela Ghitcuta

12.12.2016, 16:51 5284

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat luni un comandament de iarnă la sediul instituţiei, în contextul unei alerte de ninsori emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). La începutul şedinţei, a fost prezentată situaţia primită de la meteorologi, aici vorbindu-se despre zăpadă ce s-ar putea depune în strat de până la 5 centimetri şi vânt puternic.

"Cerul va fi noros, mai ales în a doua parte a nopţii de luni spre marţi. În dimineaţa zilei de marţi 13 decembrie temporar vor cădea precipitaţii, în jur de şase litri pe metrul pătrat, iar vântul va intensifica atingând temporar la rafală viteze de 50-55 km/h. La început vor fi precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă apoi, cel mai probabil, între orele 02.00-08.00, va ninge şi viscolit. Estimăm că este posibil să se depună un strat de zăpadă de până la 3-5 cm. Vremea se va răci accentuat în cursul nopţii de luni spre marţi, temperatura minimă se va situa valorii de zero grade, iar pe parcursul zilei de marţi maxima termică va fi de zero-două grade. În noaptea de marţi spre miercuri, temperatura va coborî până la minus şapte, minus cinci grade, la periferie spre minus nouă, minus zece grade", a declarat Magda Iuga, director Direcţia de Utilităţi din Primăria Capitalei, în prezentarea situaţiei de la ANM.

Reprezentanţii firmelor de salubrizare din cele şase sectoare au susţinut că sunt pregătiţi cu material antiderapant, utilaje şi operatori manuali.

Astfel, în sectorul 1 sunt disponibili 300 de muncitori, 68 de utilaje şi un stoc de 2.594 de tone de nisip, 1.126 de tone clorură de calciu, potrivit reprezentantului Romprest. În sectorul 2 sunt 120 de oameni pregătiţi şi peste 6.000 de tone de materiale antiderapant, a declarat reprezentantul firmei de sector. În sectorul 3 sunt disponibile 52 de utilaje şi 2.800 de tone de antiderapant, potrivit Rosal. În sectorul 4, 118 utilaje şi 2.500 de tone de sare, potrivit reprezentantului Rebu, în sectorul 5 - 45 de utilaje, iar în sectorul 6 sunt disponibile 125 de utilaje, 2.900 de tone de sare şi 400 de tone de soluţie lichidă.

Prezent la comandament, primarul din Sectorul 3, Robert Negoiţă, a făcut apel către şoferii bucureşteni să "evite deplasările".

"Aş vrea să profit de ocazie să îndemnăm cetăţenii din Bucureşti să aibă un comportament responsabil pe timp de iarnă. Să nu mai parcăm maşinile neglijent, să avem loc să facem deszăpezire, să putem să intrăm cu utilajele mai ales pe străzile înguste. Dacă putem evita deplasările atunci când ninge. Pentru că aşa cum ştiţi bine, şi e logic, deszăpezirea se face în trafic. Când se blochează circulaţia, se blochează şi utilajele noastre. Cu cât avem utilajele blocate, atât e zăpada mai mare. Deci intrăm într-o spirală nefericită", a spus Robert Negoiţă.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, doctorul Alis Grasu, a susţinut că trebuie găsită o soluţie pentru oamenii străzii, cu probleme medicale, adăposturile aflate acum la nivelul Capitalei nefiind suficiente.

"Adăposturile pe care le avem la nivelul municipiului Bucureşti nu sunt suficiente, deci nu pot găzdui toate persoanele fără adăpost care apar la un anumit moment. Reiterez rugămintea faţă de Administraţia Spitalelor să aloce un număr de paturi, în fiecare spital aparţinând Administraţiei, pentru acele persoane care au halenă alcoolică şi nu sunt primate în adăposturi. Pentru acele persoane care au afecţiuni cronice, acutizate sau mai puţin acutizate, care nu se pot servi singure şi care ar trebui duse într-un spital, nu într-un adăpost undeva deja spaţiul este foarte aglomerat", a spus medicul Alis Grasu.

Poziţia acesteia a fost susţinută şi de Cosmina Simean, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

"Nu avem neapărat o problemă acolo unde persoanele sunt sănătoase, dar pentru cele care necesită îngrijiri medicale sau sunt sub influenţa alcoolului este absolut imposibil, pentru D.G.A.S.P.C şi pentru noi, să reuşim să păstrăm un climat cât de cât civilizat în adăposturi", a declarat Cosmina Simean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO